Цветан Василев давал по 10 млн. лв. месечно на ТВ 7, парите били от кредити от КТБ

13:44, 10 сеп 19 25 3089 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Банкерът Цветан Василев давал по 10 млн. лв. месечно на ТВ 7, парите обаче били осигурявани от кредити, отпускани на близки до него фирми. Това стана ясно по време на заседанието по делото за фалита на КТБ, което се гледа в специализирания съд, съобщи “24 часа“.

Днес беше първото заседание, на което основният свидетел Бисер Лазов отговаря на въпроси. Първи правото на въпроси имаха от прокуратурата, като въпросите им се отнасяха до фирмите, свързани с Цветан Василев, но регистрирани на името на негови приближени или служители.

Бисер Лазов: Цветан Василев раздаде непроследими телефони при покриването на източването на КТБ

Първото дружество за което бе питан, бе "Акванада". Оказа се, че фирмата е създадена след 2005 година и неин собственик по документи се водела счетоводителка във фирмата на Василев. Това дружество било от типа дружества, които са регистрирани на хора, неприближени на Василев, но които го познават и работят в негови офиси. Дружеството не развивало никаква дейност, нямало и свой персонал. Адресът му бил адрес на един от служителите на Цветан Василев. С кредит, отпуснат на дружеството през 2011 година, е бил увеличен капиталът на корабостроителница Русе.

Второто дружество, за което бе питан, бе "Арестон" ЕОД. То се водело на името на Александър Радев, дългогодишен служител на Василев и шеф на неговата охрана. Той бил толкова приближен на бившия банкер, че дори Василев присъствал на негово тържество послучай юбилея му. То също нямало собствена стопанска дейност и персонал.

Делото "КТБ" влиза в нова фаза

"Идета беше да се финансират те от лица, различни от Василев", обясни Лазов.

През 2013 година след публикация във вестник "Капитал" озаглавена "Държавата КТБ" Цветан Василев много се ядосал и поискал да се регистрират още фирми. Лазов, на когото в този ден трябвало да направят операция на зъбите, му обяснил, че повече няма възможности да осигурява хора. Тогава Василев му обяснил, че той ще има грижата оттук нататък. "След месеци забелязах, че започнаха да се появяват имената на нови дружества, а на електронната поща идваха писма за регистрацията на нови фирми, които бяха техните своеобразни кръщелни свидетелства", добави основният свидетел.

Той беше попитан и за още две фирми, регистрирани, за да получават кредити от КТБ, а тези пари отивали за погасителни вноски и лихви.

Лазов отново припомни, че с кредит от банката Цветан Василев си е купил и самолет.

По делото освен банкерът, който се укрива в Белград, подсъдими са още 17 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама