Денят накратко - 22 август

19:00, 22 авг 19 25 2653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Пореден ден продължава разследването на тежкото криминално престъпление, извършено в района на Негован. Тече и търсенето на подателя на електронните съобщения със заплахи за бомби, които бяха получени вчера от летища и медии у нас. Съдът остави в ареста Миню Стайков, а срещу Николай, Евгения и Мария Баневи беше внесен обвинителен акт. И още:

***

Разследването за мистериозното убийство в Софийско продължава

МВР разпространи снимки от открити дрехи по време на работата по случая на тежкото криминално престъпление, извършено в района на Негован. От министерството призоваха всички, които могат да идентифицират свои познати и близки по предоставените снимки, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на вътрешното министерство.

***

Има информация за бомбените заплахи към летища и медии от изминалия ден

ГДБОП оповести, че електронните съобщения със заплахи за бомби, които бяха получени вчера от летища и медии у нас и в редица европейски държави, са изпратени през компютърни сървъри, намиращи се в Швейцария и на Сейшелските острови. От отдел "Киберсигурност" обаче не изключват и деца да стоят зад фалшивите мейли.

***

Предизборната кампания започва, а конфликтите  между ГЕРБ и БСП не се забавиха

Видимото стана ясно от внесеното до прокуратурата искане от страна  на  БСП за монопол в доставката на електроенергията от приближени фирми до Христо Ковачки.

***

Продължава сагата около персоната на Миню Стайков

За пореден път Спецапелативният съд отказа да пусне от ареста бизнесмена Миню Стайков. Той иска да бъде освободен, поради влошаване на психичното му здраве. Стайков ползва за защитник адвоката на Мишел Платини - Винсент Солари. Той обаче не се яви в съдебната зала днес.

***

Какво ново около семейство Баневи?

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Николай, Евгения и Мария Баневи. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие.

***

Ще има ли последици за НАП заради изтеклите лични данни?

Комисията за защита на личните данни реши да наложи корективна мярка спрямо НАП за съобразяване на операциите по обработване на лични данни с разпоредбите на Общия регламент относно защитата на данните. Решението е по повод изтичането на лични данни на над 5 милиона българи.

***

Развитието по случая с фирмата край Дупница, заради която се стигна до затваряне на АМ "Струма"

Процедура по отнемане на лиценза тече спрямо фирмата, струпала отпадъците под магистрала “Струма” край Дупница, които се подпалиха и повредиха пътното съоръжение. На фирмата вече бяха съставени два акта – за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъците.

***

Мащабите на африканската чума стават все по-големи

Четири нови огнища на африканска чума по свинете са регистрирани в Русенско. Три от тях са при дивите свине. Така вече огнищата по дивите свине в областта стават осем. Двама експерти от Германия се намират в района за експертиза на всички засегнати индустриални ферми в Северна България.

***

Инцидентите с морските атракции по Черноморието се увеличават

Парашут с двама души се откъсна от лодката, която го тегли, на плажа на къмпинг „Каваци”. Причината е била силният вятър. Туристите паднали върху дърво в близката гора без да пострадат. Неотдавна подобен случай имаше и на Централния плаж в Созопол.

***

Новата придобивка на столичани

Трябва по най-бързия начин да се уреди въпросът със законността на електрическите тротинетки – те пешеходци ли са или са водачи на превозни средства. Това коментира пред ТОПНОВИНИ експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков, след като в София стартира първата частна услуга за споделено ползване на елтротинетки. Според Кесяков не трябва да се чакат реалните промени в закона, а да се въведе спешна регулация.

Пускането на електрическите тротинетки месец преди изборите е замазване на неуспехите с велосипедната концесия, която повече от две години ГЕРБ обещаха да стартират. Това каза пред ТОПНОВИНИ от своя страна председателят на БСП-София и зам.-председател на транспортната комисия в СОС Калоян Паргов. Той изрази опасение, че в момента нямаме необходимата пътна инфраструктура в столицата за тази услуга, което създава условия за инциденти, за които Общината ще трябва да плаща компенсации.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова изграждането на паркоместа е важно, за да не се допусне хаос с паркирането на тротинетки в града. Към момента има маркирани 58 паркоместа в зоните в по-широкия център на столицата.

***

След инцидент, дойде време и за действия

На ул. "Граф Игнатиев" в София започна подмяна на така спорните "перки" - два дни, след като жена стана поредната жертва при сблъсък с тях, а съпругът й беше арестуван заради опит да ги разруши. Решението за тази подмяна с чугунени колчета беше взето още през април, но досега това така и не се случи.

***

Какъв ще е изходът за Косово?

Косовските депутати гласуваха за разпускането на парламента, като по този начин павираха пътя за провеждането на предсрочни избори. Това се случи, след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка във връзка с призоваването му от Прокуратурата от Хага на разпит като заподозрян за ролята му на командващ на Армията за освобождение на Косово (АОК).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама