Вземат лиценза на фирмата, която подпали “Струма”

11:11, 22 авг 19 / Общество 25 1153 Topnovini
1

Фирмата, струпала отпадъците под 62 км на магистрала “Струма” край Дупница, които се подпалиха и повредиха пътното съоръжение, е в процедура по отнемане на лиценза, съобщиха от Министерството на околната среда и водите, цитирани от “24 часа“.

Компанията “Феникс Дупница” изобщо не е имала издадено разрешително за дейности за съхранение на отпадъци. При проверка на терена на 23 май 2019 г. експертите от РИОСВ са установили незаконно депониране на отпадъци на мястото под виадукта на автомагистрала “Струма”, поради което е издаден констативен протокол и предписание те да бъдат преместени и почистени до 31 юли 2019 г. Предписанието не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта – за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъците.

Обвиниха собственика на депото за отпадъци, запалили се под магистрала "Струма"

Фирмата всъщност имала разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но на други два терена в района, а поради констатираните нарушения РИОСВ - Перник ще премине към процедура по отнемане на разрешението на дружеството за извършване на дейности с отпадъци след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления.

Засега в правомощията на РИОСВ - Перник е само да издаде предписание за отстраняване на отпадъците към собствениците на терените. Това са община Дупница и АПИ и тези предписания вече са издадени, казаха от МОСВ. Те трябва да отстранят намиращите се в тяхната собственост отпадъци. За АПИ срокът е до 2 септември 2019 г., а за общината - до 19 септември 2019 г.

Тонове боклук все още са под магистрала „Струма”

Самата конструкция е сериозно увредена от пожара, но резултатите от експертизата ще бъдат обявени в петък. Според проф. Олег Асенов - член на управителния съвет на пътната агенция, на съоръжението е направена експертиза с участието на специалисти и на представители на изпълнителите на проекта. “Направени са тестове за устойчивост на носещите конструкции, за изместване на лагери и греди. В края на седмицата те ще бъдат обобщени и тогава ще знаем дали може от идната седмица примерно да пуснем движението само в по една лента в една посока”, каза проф. Асенов. Според него имало индикации, че носещата конструкция на северното платно е по-увредена и вероятно там пускането на движението ще се забави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани