Какви опасности крият диетите за отслабване с ниско съдържание на калории и въглехидрати

11:30, 25 мар 19 25 1690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рационалното хранене е гаранция за правилно отслабване - това не е тайна за никого. Днес сме затрупани от всевъзможни системи на хранене и режими за намаляване на телесното тегло, които обаче може да бъдат сериозна заплаха за здравето ни. Каквито и начини за справяне с натрупаните излишни килограми да решите да изпробвате, консултацията с медицинско лице е първата и задължителна стъпка.

Съществуват две основни групи диети: с ниско съдържание на калории и с минимално количество въглехидрати. Затова ще обърнем внимание на опасностите, които крият те.

Диети с много ниско съдържание на калории в продуктите

Подлагайки се на такова меню, количеството енергия, постъпващо в организма чрез храната, рязко намалява. Човек употребява много по-малко храна, отколкото е необходима на тялото, за да се поддържа тонуса му. Непрекъснатото спазване на такава диета е тежко, тъй като чувството на глад е постоянно, както и депресивните състояния. А продължителното емоционално напрежение води до безсъние, раздразнение, а накрая и до разстройство на основните жизнени функции.

Всяко ограничение е стрес на организма, а той от своя страна намалява разхода на енергия. Почти половината от това намаляване се дължи на забавяне на функциите на сърдечно-съдовата и дихателната системи, както и на метаболитните процеси.

Освен това връщането към нормалното хранене, към което човек е свикнал, предразполага към бързо натрупване на изгубеното тегло, а понякога дори и повече (т.нар. йо-йо ефект). Повторното напълняване е дори по-опасно от първоначалното. То е като мощен тласък към развитите на различни заболявания и нанася удар върху дейността на вътрешните органи, увеличаването на мастния слой затруднява и нарушава тяхната работа.

Диети с минимално количество въглехидрати в продуктите

В тази група влизат протеиновите диети, които водят до отслабване чрез рязко намаляване на въглехидратите в менюто и увеличаване на протеиновите продукти в него. Такова хранене може да увеличи риска от развитие на онкологични заболявания, да засили безразборната загуба на течности, да доведе до бъбречни заболявания и други сериозни здравословни проблеми.

Завишените количества белтъчини предизвикват проблеми със ставите (в тях се образуват кристали пикочна киселина), което води до подагра. За правилното функциониране на организма е необходима балансирана храна, в която има и въглехидрати, и белтъчини, и мазнини.

Всяка диета, налагаща ограничаване не един или друг продукт, както и на определена хранителна съставка, се отразява негативно върху състоянието на човешките органи и тъкани, влошава се здравето, умората настъпва по-бързо, усещането за непрекъсната слабост надделява, нарушава се метаболизмът, развиват се нови и се обострят вече съществуващите заболявания.

Повече информация за възможните видове диети можете да намерите тук: https://hranene.framar.bg/%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B8/ 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама