ГЕРБ – Видин: Няма да бъдат закривани отделения във видинската болница

14:44, 08 юли 19 25 2161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма да бъдат закривани отделения във видинската болница. Никога министър Ананиев не е говорил за закриване на болницата. Думите му бяха преекспонирани и доста изкривено представени. Предприемаме конкретни действия за стабилизиране на лечебното заведение. За областта ще бъдат осигурени 9 нови линейки, а над 500 хил. лева ще бъдат отделени за ремонтни дейности. Това каза на пресконференция във Видин народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев.

Кирил Ананиев гарантира пред депутатите, че няма да се закриват болници

Тема на срещата с медиите, в която участваха кметът на община Видин Огнян Ценков и директорът на МБАЛ „Света Петка“ д-р Цветан Василев, бе състоянието на видинската болница.

Народният представител Владимир Тошев благодари на министър Ананиев, който в рамките на няколко дни проведе две срещи с директорите на болниците във Видин, Враца и Монтана.

30 нови линейки осигуряват за спешната помощ в областите Видин, Враца и Монтана

„Трите болници имат различни проблеми. В МБАЛ „Света Петка“ проблемът е основно кадрови. Към настоящия момент лечебното заведение няма просрочени задължения и това е постижение на сегашното ръководство на болницата“, коментира Тошев.

В отговор на обвиненията за задкулисни действия, отправени от Михаил Миков, народният представител Владимир Тошев коментира:

„В национални медии бях обвинен че съм съдействал за освобождаването на бившия управител на МБАЛ „Света Петка“. Ще говоря с числа - сегашният директор на болницата д-р Цветан Василев завари над 3,5 млн. лв. дългове, от които над 1 млн. лв. просрочени. В болницата се разходваха едва 35% от средствата за медицински дейности, а за съпътстващи дейности 65%. При предишния управител 29 лекари напуснаха. Болницата във всеки един момент бе заплашена от запори – обезпечителни мерки, които нямаше да дадат възможност да се работи. Защото няма как едно лечебно заведение да работи, когато няма възможност да осигурява консумативи и лекарства, както и да изплаща заплати. Към 1 юли тази година болницата няма нито един лев просрочени задължения, а общите задължения са намалели с 670 хил. лв. Това е моят отговор“, категоричен бе народният представител от Видин.

Изслушват здравния министър в парламента за болниците

Владимир Тошев съобщи, че ще се обърне към кметовете и общинските съвети от областта да подкрепят развитието на видинската болница.

„Да се допълнят общинските наредби, така че медицински специалисти, които желаят да работят във видинската болница, да могат да ползват общински жилища. Да осигуряваме стипендии за младежи, които изучават медицински специалности и ще се върнат във Видин, за да работят във видинската болница“ каза Владимир Тошев.

Набелязаха мерки за укрепване на болниците във Видин и Враца

Той обяви, че ще поеме издръжката на един студент специалност „Медицина“, който след завършването си ще гради своята професионална кариера в МБАЛ „Света Петка“.

Кметът на Видин Огнян Ценков изрази своята категорична позиция за запазването на съществуващите отделения и развитие на видинската болница.

„Което може да стане само със съвместни усилия и работа. И това не е клише, защото през 2015 година след местните избори ние заварихме една практически фалирала община, със запорирани сметки и изправени пред невъзможността да изпълняваме основните си функции. Но именно чрез съвместните усилия на местната и държавна власт, на бизнеса и гражданското общество преодоляхме финансовата задлъжнялост и община Видин ще завърши настоящия мандат на местната власт без задължения. Това от една страна показва колко важни са общите усилия, а от друга страна означа, че от следващата година Oбщина Видин ще има възможност да подкрепя МБАЛ „Света Петка“ и финансово“, посочи Огнян Ценков.

Над 100 лекари във Видин се канят да напуснат болницата завинаги

От своя страна директорът на лечебното заведение д-р Цветан Василев подчерта, че е провел един много честен разговор с министър Ананиев, в който е представил проблемите, пред които е изправена болницата.

„Разговаряхме какви мерки да бъдат взети, така че хората да имат най-добър достъп до здравно обслужване“, каза д-р Василев.

По отношение на работните заплати д-р Цветан Василев бе категоричен, че подкрепя морално исканията на всички работещи в лечебното заведение.

„Говорихме за решения – не за закриване, а за решения, които трябва да търсим заедно“, подчерта директорът на болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама