30 нови линейки осигуряват за спешната помощ в областите Видин, Враца и Монтана

12:05, 05 юли 19 / Общество 25 777 Topnovini
1

Трийсет нови линейки, купени по проект за модернизация на спешната помощ, ще бъдат осигурени за центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали в областите Видин, Враца и Монтана.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента за състоянието на здравеопазването в Северозападна България.

Изслушват здравния министър в парламента за болниците

В област Видин ще бъдат осигурени девет линейки, като четири ще останат във Видин, за Белоградчик са предвидени две, за Кула, Брегово и Димово - по една, посочи министър Ананиев.
За област Враца са предвидени 12 линейки, от които пет ще останат във Враца, две ще има в Бяла Слатина, а в Оряхово, Мездра, Козлодуй, Криводол и Роман - по една.

В област Монтана ще има девет линейки. Три от тях ще бъдат в Монтана, две - в Лом, а в Берковица, Чипровци, Вълчедръм и Вършец - по една.

До края на юли ще се обяви обществената поръчка за строително-ремонти дейности за всички центрове за спешна помощ и техните филиали, припомни министър Ананиев.

Набелязаха мерки за укрепване на болниците във Видин и Враца

В някои болници в Северозападна България има проблем, но той не е хоризонтален, а има някакъв регионален характер, свързан с демографската криза и липсата на медицински специалисти, добави министър Ананиев. Там има въпроси, които трябва да се решат, и те са свързани и със стандарта на живот на хората, трябва комплекс от мерки, посочи министърът.

Ананиев: Няма да бъдат закривани работещи отделения в болниците във Видин, Враца и Монтана

По думите му трябва да се търси по-специфичен механизъм, който да позволи тези болници да функционират нормално, въпреки демографския проблем и липсата на лекари. Необходим е сериозен дебат за бъдещия здравноосигурителен модел, за да се постави бъдещото развитие на здравеопазването на надпартийна основа, подчерта министър Ананиев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани