Принудително умъртвяване на свине ще бъде извършено в личните стопанства във Видин

15:04, 29 юли 19 25 1500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Видин в лично стопанство, в което се отглежда една свиня, в квартал Нови път, съобщиха от БАБХ.  Това е първото огнище на болестта в тази област.

В квартала има само нерегистрирани лични стопанства. В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея.

В 20-километрова зона около свинекомплексите ще бъдат ликвидирани стопанствата от тип "заден двор"

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход. 

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни

Хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци.

От БАБХ призоват хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, както и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама