В 20-километрова зона около свинекомплексите ще бъдат ликвидирани стопанствата от тип "заден двор"

11:24, 29 юли 19 / Общество 25 778 Topnovini
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС

В 20-километрова зона около свинекомплексите ще бъдат ликвидирани стопанствата тип "заден двор". Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет след заседание на Националния епизоотичен център. Министър Десислава Танева припомни, че в три индустриални комплекса вече са потвърдени положителни проби на болестта от общо 65. 

Земеделският министър потвърди информацията, че е установена африканска чума и във Видинска област.

Пробата за африканска чума от Видин е положитена

"В България има 110 регистрирани кланици, 67 са за клане на свине. Тези кланици ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време, с цел недопускане на клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност", обясни още министър Танева. 

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни

"В България към настоящия момент има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност. В 3 от тях вече бе установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20 км санитарна зона от областните епизоотични комисии. В тези зони не трябва да има "заден двор" - не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Това ще го приведем също незабавно", коментира още Танева. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани