Промишлени предприятия замърсяват река Русенски Лом

16:35, 07 окт 19 / Общество 25 959 Topnovini
1

Пореден сигнал за замърсяване на река Русенски Лом проверява Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, съобщи БНТ.

Този път реката потече обагрена в синьо. Само преди броени дни беше установен друг замърсител - предприятие за производство на кори за яйца.

За работещите в малки фирми покрай Русенски Лом оцветяването на водите ѝ не е прецедент. Хората се страхуват да застанат пред медиите, но разказаха, че почти всеки ден в края на работното време, като в приказката на Ангел Каралийчев реката потича в различни багри - червена, синя или зелена. Цветните петна са около тръба, заустена във водите под Сарайския мост.

Водолази издирват мъж в река Марица

От Регионалната екоинспекция извършват проверка съвместно с експерти от водното дружеството, което издава разрешителни за заустване на отпадни води в колектора.

Източникът на замърсяване все още не е открит.

Любомир Атанасов, директор на РИОСВ – Русе, посочи, че източникът или е от производство на бои, или е от някоя пералня на текстилни изделия. „Що се касае за опасност, самият факт, че няма умрели риби и водни организми говори, че единственият проблем е в цвета на водата, но все пак и това е проблем“, коментира той.

От днес екоинспекцията започва проверки на всички промишлени предприятия, които се намират в района на поречието на Русенски Лом.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани