Събирачите на трюфели в Русенско обмислят жалба до ЕП

13:09, 08 сеп 19 25 3623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Събирачите на трюфели в Русенско обмислят да подадат жалба до Страсбург и Европейския парламент, защото от два месеца търпят загуби след забраната да навлизат в горските зони под карантина заради африканската чума по свинете. Те смятат, че са лишени от правото си на труд, съобщи БНТ.  Ловците на трюфели в страната са около 20 000. В Област Русе са над 1 000, но почти всички горски масиви в региона са поставени под карантина.

За семейството на Светлозар Сидеров събирането на трюфели е основен поминък. Той и неговите колеги твърдят, че тази забрана, освен вредна, е и безсмислена.

Танева: Интензитетът на разпространение на африканска чума по свинете намаля драстично

„Да ни дадат право на избор. В тия зони, който от нас е съгласен, да си извършва такава дезинфекция на колата, на дрехите, на кучетата - има право да влезе, който не - да не влиза. Ние сме над 20 000 търсача, които всеки ден са в горите. Има много по-голям процент, ако има мъртво диво прасе, да го намерим ние, отколкото няколко десетки хора, които обикалят да направят обход“, коментира той.

Според Ради Радев, който е дългогодишен събирач на трюфели от забраната са засегнати и хората, които берат гъби и билки.

Ловци и търсачи на трюфели в Североизточна България се готвят за протести

„В момента през интернет изготвяме списъци. В Североизточна България са около 60 000 човека, които се препитават от това“, заяви той.

От Министерството на земеделието и храните поясниха, че едва след като мине поредната ветеринарна комисия, която да проследи мерките, които е взела България за биосигурност, ще може да се обсъди дали събирачите на трюфели и билки да получат разрешение да влизат в зоните под карантина. Проверката ще бъде в края на септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама