Засилени са мерките около огнището на африканска чума в село Николово

07:54, 22 юли 19 / Общество 25 285 Topnovini
1

Продължава засиленият контрол на Агенцията по безопасност на храните в района на индустриалната свинеферма в Николово, където в събота беше открито ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС). Забранен е достъпът на външни лица на територията на комплекса, където се отглеждат 17 000 животни. Задължително се прави дезинфекция на влизащите и излизащите автомобили и хора, съобщава БНТ.

Между селата Николово и Просена полицейски патрул спира и проверява автомобилите за нелегален превоз на животни. В района не се допускат външни лица, забранено е и снимането с камери.

Започна умъртвяването в свинекомплекса в село Николово

Ситуацията в района на селото остава тревожна. Само на няколко километра от него се намират други два големи свинекомплекса. До момента, заедно с комплекса в с. Николово, те осигуряваха 1/3 свинско месо за страната.

Това е четвъртият случай на африканска чума по свинете в Русенско. Специално сформирана комисия извърши проверка в селата Николово, Долно Абланово и Просена, за да установи дали стопаните, които гледат прасета за лични нужди, вече са ги умъртвили.

Африканската чума по свинете плъзна в индустриална ферма в Николово

Ловните дружинки и горските служители също се включват в битката с африканската чума по свинете. Държавата започна санитарен отстрел на глигани, който се извършва в три зони по 20 километра - около огнищата на заразата, около свинекомплексите и край базите за изкуствено развъждане на дивеч. Ловците обаче, няма да имат достъп до огнищата. Там отстрелът ще се извършва само от горски служители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани