Задържаха контрабандна валута на Дунав Мост и при Малко Търново

13:45, 06 юни 19 25 1628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недекларирани 30 000 евро в тайник на микробус откриха митническите служители на ГКПП "Дунав мост" при Русе.

Нелегално пренасяната валута е открита в пътнически микробус, с българска регистрация, излизащ от страната на 5 май. Превозното средство, управлявано от български гражданин, е отклонено в халето за щателна митническа проверка, при която са открити 20 000 и 10 000 евро, съответно в кожена и полиетиленова чанти, укрити във фабрична кухина, под предната седалка на превозното средство.

Водачът заявил, че парите са на негов приятел, който му ги дал за покупка на автомобил. На нарушителя е съставен акт по Валутния закон.

На 31 май пък на митнически пункт "Малко Търново" откриха недекларирани 20 000 щатски долара при проверка на влизащ в страната лек автомобил. Колата е управлявал турски гражданин, постоянно пребиваващ в България. Той е обявил пред митническите служители, че не внася стоки, валута или валутни ценности за деклариране.

По време на последвалата митническа проверка митническите служители откриват две пачки по 10 000 долара, поставени на две отделни места - в джоб в дрехите на шофьора и в ръчна чанта. Недекларираната валута с левова равностойност 34 613 лв. е иззета. Срещу нарушителя, турски гражданин, е съставен акт за нарушение на Валутния закон.

От началото на годината митническите служители на МП "Малко Търново" са иззели контрабандно пренасяна валута с левова равностойност близо 300 000 лева.

Митническите служители напомнят на всички пътуващи през външните граници на Европейския съюз, че всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на ЕС и пренася парични средства в размер на 10 000 евро или повече, следва да декларира тази сума пред митническите власти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама