Остават високи нивата на фини прахови частици в редица градове в България

10:45, 05 дек 18 25 1715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опасно за здравето замърсяване на въздуха и тази сутрин е отчетено в редица градове, показват данните на европейския Индекс за чистотата на въздуха. Завишени са нивата на фини прахови частици в София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Благоевград и на други места. В 12:30 часа днес недоволни от качеството на въздуха граждани ще протестират пред сградата на Столична община. Сред исканията на организаторите е напълно безплатен градски транспорт в дни с голямо замърсяване.

Има предразположени към алергия хора и този тип реакция може да се прояви и без да има обособени алергени, може да се появи когато има прекалено много прахови частици или просто поради факторите студ, влага, вируси, сред които „плуваме“. Това обясни пред БНР проф. Тодор Попов, национален консултант по алергология, президент на Асоциация „Астма“, член на борда на директорите на Световната алергологична организация.

Все повече хора през последните дни ходят с медицински маски, в опит да се предпазят поне донякъде от негативното въздействие на замърсения въздух. „Точно тези маски, които представляват една тънка марличка, не са изходът от ситуацията. Проблемът е, че там, където влиза и излиза въздухът – през устата и носа, е една много активна част от организма ни, там се събират най-различни клетки, които трябва да ни защитават. И когато тези клетки по една или друга причина, много често наследствено, имат някаква способност да реагират по един алергичен начин, да предизвикат едно възпаление, се стига до симптоми, които всички познаваме и които никой не обича“, посочи проф. Попов.

Става дума вече не само за алергени, а за различни механични дразнители, категоричен е специалистът. Шаловете не само спират нещо от механичните дразнители във въздуха, но и създават затоплено микропространство около устата и носа, което не е без значение, допълни алергологът.

„Особено в тези дни, когато има мъгла, повишена влага около тази мъгла, студът също играе роля за различните симптоми, които се получават. Така че шалче, маска, избягване на престой сред много хора, допълнителни средства, които могат да се впръснат в носа, които да поемат бариерната функция.“

Като цяло пренаселеността и дългосрочното планиране при построяването на града не предполагат добра вентилация на Софийската котловина, която в древността е била приспособена да бъде езеро, отбеляза специалистът. Към това могат да се добавят „всичките тези през годините не съвсем планирано, хаотично построени сгради, които не позволяват добра вентилация на въздуха“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама