Русе отбелязва Световния ден за борба със СПИН

19:10, 30 ное 18 / Общество Сподели в: 25 580 Topnovini Автор: Topnovini
1

Тази година, за пореден път ще се отбележи 1 декември - Световен ден за борба със СПИН под мотото „Узнай своя статус", съобщиха от сдружение "Център Динамика" в Русе.

Домакин на събитието ще бъде Мол Русе, където от 15.30 до 18.30 ч. всички желаещи ще имат възможност да се запознаят с признаците на ХИВ/СПИН инфекцията и начините за предпазване, както и да се изследват анонимно и безплатно в КАБКИС.

Партньори  в провеждането на кампанията са Сдружение „Център Динамика“, БЧК и РЗИ – гр. Русе. Доброволци от клуб „Д.О.М.И.Н.О“ и БМЧК ще раздават информационни материали и презервативи и ще закичват хората с червена лентичка – знак за съпричастност със засегнатите от инфекцията.

Кампанията цели насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за популяризиране и разширяване на обхвата на запознатите със статуса си хора. Друга цел е повишаване на осведомеността на населението за предимствата на тестването, ранното откриване и своевременното насочване на инфектираните лица към лечение. Инициативите дават и възможност на хората да се информират за начините на превенция, с което да защитят себе си и своите близки.

Стигмата и дискриминацията все още възпират хората от ранно тестване, което налага предоставяне на достъпна информация за важността всеки да провери своя статус, при зачитане на достойнството и без осъдително отношение, независимо от споделените рискови практики.

Благодарение на дейностите по Националната програма за превенция на ХИВ/СПИН България е страна с ниско разпространение на ХИВ в общото население. По данни от Европейския център за контрол на заболяванията новорегистрираните случаи на ХИВ в България за 2015 г. представляват 3,1 на 100 000 население, спрямо честота на разпространение на нови случаи 5,8 на 100 000 за Европейския съюз.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани