Има ли африканска чума в Русе?

14:45, 12 сеп 18 25 1370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма данни за заболели животни от африканска чума по свинете на територията на област Русе. Това съобщи директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Георги Дяков. Две от взетите проби са отрицателни, очаква се резултатът и от третата проба. Въпреки това, от агенцията по храните препоръчват стопаните да заколят животните си. С цел предотвратяване разпространението на заразата засилен контрол се упражнява и върху вноса на фуражи, които идват от Румъния, съобщи Дяков.

"Контролът на фуражите е стриктен. Още при първите сигнали за огнища са направени предписания на фуражните предприятия на територията на областта. Те са извършване на дезинфекция на транспортните средства, обучение на шофьорите за предприемане на действия, носене на работно облекло, което да се подменя, следене за извършването на дезинфекция на територията на Румъния при границата, също и при влизане в предприятието. Нашите суровини от Румъния са от Констанца - най-голямото пристанище на Черно море. Извършена бе проверка, като фуражът е соев шрот с произход Бразилия“, посочи той.

На територията на Русенска област има данни за близо 1000 нерегистрирани животни в стопанства тип „ заден двор”. Съгласно Закона за ветеринарно-медицинската помощ тези стопани подлежат на санкции, като глобата е между 500 и 1000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама