ВМРО проведе Комитски събор (СНИМКИ)

18:50, 08 сеп 18 / Политика 25 1487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки хиляди посетиха Комитския събор, организиран от Патриотите от ВМРО  в с. Червена вода, Русенско, съобщиха от пресцентъра на партията.
По инициатива на ВМРО днес, 8 септември 2018-а година (събота), се състоя Вторият комитски събор с подкрепата на  НЧ „Тома Кърджиев“ - село Червена вода и НЧ „Гоце Делчев“ - Русе. 

Специални гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, областният управител на област Русе Галин Григоров, народните представители от ПГ на Обединени патриоти и зам.-председатели на ВМРО - БНД Искрен Веселинов и Милен Михов.

В църквата „Св. Архангел Михаил“ се извърши освещаване на знамето на Червеноводската чета. След края на службата присъстващите положиха цветя и венци пред паметника на Тома Кърджиев и участниците в четата.
След това Красимир Каракачанов откри официално Втория комитски събор. В него участват  повече от 30 самодейни колектива, около 100 чети от цялата страна, множество индивидуални участници. 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов приветства присъстващите с думите: „Ние сме един от най-старите народи на Балканите и имаме своя дълг да пазим традициите и порядките на нашите предци. Българската памет е това, което ни е съхранило през вековете. Дори през онези тъмни столетия на Османско иго. Но ето ни тук и сега. Наш дълг е да продължим традициите!“. Воеводата допълни още, че уникалността на българския фолклор трябва да се предава през поколенията. 

Заместник-председателят на партията и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки заяви, че трябва да се пази читалищната дейност. „Тя предава от поколение на поколение нашият бит и култура. Това, което виждаме днес е показателно, че родолюбието и патриотизмът в сърцата на българите са живи”, каза още зам.-председателят на ВМРО.
Той отново обърна внимание и на неговата инициатива като евродепутат да бъде създаден български Институт „Св. св. Кирил и Методий“, в който нашите сънародници зад граница да изучават българския език и култура.
Това е едно най-мащабните събития в Русе и региона за последните години. То има за цел да накара хората да научат традициите и да изучават историята на България.
В своята 125-годишна история ВМРО винаги е бранила териториалната цялост на страната ни. Ние, Патриотите от ВМРО, през годините сме пазили и ще продължим да пазим родния фолклор, бит и култура, които са ни съхранили като нация през трудните векове на робството.

Да живее България!

Вторият комитски събор ще продължи и в неделният ден с много интересни изненади за участниците. 
Вечерта от 19:00 часа за всички гости ще пее Володя Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама