Русе, Разград и Силистра отбелязаха 133 години от Съединението

15:30, 06 сеп 18 25 1706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен почете 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия - съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Заедно със заместник областния управител Нурие Црънгарова г-н Хюсмен присъства на тържественото честване на 6 септември в Разград на площад „Възраждане” и поднесе венец пред Войнишния паметник.

Тържеството в областния град започна със слово на директора на Регионалния исторически музей Галена Радославова, която припомни историческите факти от 6 септември 1885 г. Как тогавашаните жители на Разград са посрещнали вестта за Съединението разказа уредникът в РИМ Нели Николова. Тържественото слово бе на председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова.

След това под звуците на изпълнения на Градския духов оркестър бяха поднесени венци и цветя от името на: кмета на Разград д-р Валентин Василев, православния храм „Св. Николай Чудотворец”, народния представител Десислава Атанасов, народния представител Денчо Бояджиев, евродепутатът Асим Адемов, областния управител Гюнай Хюсмен, председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, общински съветници на ГЕРБ, общински съвет и общински съветници от БСП, Обединени патриоти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Театрално-музикален център-Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград, Национално движение „Русофили”-Разград, НЧ”Развитие 1869”, НЧ”Бузлуджа 2010”, признателни граждани.

Тържеството на площада завърши с поздрав от танцов клуб „Абритус” с ръководители Кънчо Върбанов и Емилия Русева – кръшни български хора, на които се хванаха и присъстващите граждани.

С тържествена церемония и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Цар Борис III и Паметната плоча  в Дунавски парк, посветена на Добруджанската епопея, обществеността в Силистра отбеляза 133 години от Съединението на България и 78 години от подписването на Крайовската спогодба за Възвръщането на Южна Добруджа към България.
 
Плочата, на която е изписана войнишката клетва, бе открита през 2017 г. и  е шеста по ред в страната, а главен инициатор за поставянето й е проф. д-р Иван Гаврилов, по специалност онколог, известен с множеството си дарителства, включително за спасяване на православни храмове, паметници и инициатор за изграждане на такива. Главен реализатор е бизнесменът и дарител Тодор Тодоров.

Тази година, по повод 78-а годишнина от подписването на Крайовската спогодба за Възвръщането на Южна Добруджа към България , Тодор Тодоров и проф. Иван Гаврилов подаряват на гражданите и гостите на Силистра, концерт-спектакъла  „Осмото чудо“ на Ансамбъл „Българе”, посветен на Добруджанската епопея.

Днес, пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, се състоя тържествена церемония по полагане на венци и цветя в чест на 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Сред присъстващите бяха евродепутатът от Групата на ЕНП в ЕП Ева Майдел, народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Андриан Райков, Пенчо Милков и Искрен Веселинов, областният управител на Област Русе Галин Григоров, зам. областният управител Свилен Иванов, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет – Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, началникът на РУО – Русе Росица Георгиева, представители на различни институции и граждани.

Слово по повод празника произнесе областният управител на Област Русе Галин Григоров. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България отслужиха свещеници от Русенската Митрополия. Водещ на церемонията беше актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Любомир Кънев, а тържествена музика изпълняваше Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. По традиция, в края на церемонията, всички желаещи положиха цветя пред паметника.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама