Оставиха в ареста и тримата сирийци, задържани за катастрофата в Бургас

16:33, 28 авг 22 25 3473 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Шофьорът на автобуса, убил двама полицаи в Бургас и неговите помагачи остават за постоянно в ареста. Това реши днес Районният съд в Бургас. Омар е основен обвиняем за смъртта на двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.

Помагачите на Омар са 18-годишният Ахмад, който отговарял за настаняването на мигрантите в автобуса, и 49-годишният Абдулах, който е работил като техник и е осигурил автобуса, съобщи bTV.

Шофьорът на автобуса, убил двама полицаи в Бургас, остава в ареста

„Съжалявам за случилото се, никога не съм мислил, че ще стане така. Имах нужда от пари, за да дойдат родителите ми в България. Не съм искал да поставя в опасност никого. Обещавам, че никога няма да нарушавам законите и да се занимавам с незаконна дейност“, заяви по-рано пред съда Омар.

Прошка от съда поискаха и неговите помагачи. Простете ми, много съм гладен, нямам никакви пари. Не съм мислил лошо на никой, казаха ми, че така ще изкарам пари“, каза пред съда Ахмад. 

За денонощие били хващани около 1000 бежанци у нас

Съжалявам за загиналите полицаи, не съм мислил, че ще стане така. Аз съм сериозен човек, който уважава реда в България, имам работа тук. Имам четири деца. Тръгнах от Сирия заради войната, където семейството ми не можеше да продължи да живее. В България съм получавал само добро отношение“, добави Абдулах.

Според ръководителя на районната прокуратура в Бургас Мария Маркова ролята на всеки от тримата задържани говори за много добре организирана схема, която вероятно са прилагали и назад във времето си която са намерили добър начин за набавяне на финансови средства.

По време на гонката Ахмад през цялото време е окуражавал действията на шофьора, не се е опитал да го спре, а карал втрещените и уплашени мигранти да мълчат и да седят на пода, между седалките, включително и бебета.

Абдулах осигурил автобуса и давал съвети на неправоспособния Омар как да го управлява, помагал в набелязването на трасето. Той е „мозъкът“ на цялата операция.

Един разграден двор, наречен България

Пред съда вчера и по време на разпита Омар е заявил, че се опитал да спре автобуса, но спирачките му отказали. Свидетелските показания, включително и тези на гранични полицаи, участвали в гонката, обаче доказват обратното – че е увеличил скоростта непосредствено преди удара с полицейския автомобил.

Според прокуратурата сириецът няма никакви морални и етични задръжки не само да отнеме човешки живот, но и да застраши превозваните от него хора, а извършеното престъпление е фрапантен удар срещу държавността“.

Държавното обвинение постави под съмнение неговата възраст. Задържаният е категоричен, че е непълнолетен. Пред съда Омар Мохамад Али Аднан обясни, че е роден през 2007 година, неграмотен е, не може да пише и да чете, а семейството му е останало в Турция. Прокурорът се усъмни в реалната му възраст.     

Има известно противоречие между данните, които са подадени от Държавната агенция за бежанците, и една дата, която е посочена в самата характеристична справка. Лично за мен на този етап не знам дали се касае за техническа грешка, някакво несъответствие, но това предстои детайлно и щателно да бъде проверено“, заяви вчера наблюдаващият прокурор Димитър Узунов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама