Един разграден двор, наречен България

19:22, 26 авг 22 25 2558 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Двама полицаи загинаха в опит да спрат АВТОБУС с нелегални мигранти. Повтарям – АВТОБУС! Нарочно изписвам думата така, за да подчертая колко нелепо звучи това изречение.

Обикновено нелегалното пресичане на държавна граница и придвижването във вътрешността на страната се очаква да свързано с „известен дискомфорт“ – и става пеша, в кола или в багажника, с бус, скрит в каросерия на камион, на малки групи, защото тази дейност е незаконна и целта на каналджиите е да избегнат органите на реда.

В България обаче явно няма пречки пред това 47 нелегални мигранти да се натоварят в официално бракуван автобус (който изобщо не трябва да е в движение) и да кръстосват страната.

„Черешката на тортата“ е фактът, че превозното средство е управлявано от 15-годишен сириец с хуманитарен статут, който от време на време изчезвал за няколко дни от лагера в Харманли. Но кой да предположи, че се занимава с каналджийство…

За капак „компактната група“ е спряна от третия опит, във вътрешността на страната и с цената на човешки животи.

Нелепа, направо абсурдна ситуация, която на практика показва, че страната ни се е превърнала в разграден двор, в който всеки може да влезе и да върши каквото си иска.

Случаят с право разтресе държавата, но за пореден път институциите реагират като внезапно станали от сън. А истината е, че „новината“ за бежанската вълна изобщо не е новина. Живеем си в тази реалност вече с години и тепърва ще плащаме цената на „широко разтворените ръце към прииждащите тълпи“, които приехме без проверка и без идея как ще „интегрираме“.

За засилен миграционен поток към страната ни МВР има данни още от април, когато тогавашният вътрешен министър съобщи за троен ръст в броя на лицата, които се опитват да преминат границата. Още тогава той спомена за поне 50 места, през които бежанците се опитват да проникнат у нас, а днес наследникът му на поста Иван Демерджиев констатира колко лесно -  с една стълба, се прескрача „Великата ни ограда по границата“.

Само 20 дни по-рано обаче Демерджиев прави инспекция на съоръжението и доволно обявява, че „засега няма никакви основания за притеснения и наличните сили се справят“, а „инженерното съоръжение по протежение на българо-турската граница е в добро състояние“.

Какво се промени за три седмици? Защо сега се говори за недостиг на сили, искат се оставки, а армията ударно се включва с дронове и човешка сила в охраната на границата? Отговорът е прост – заради трагедията!

Хвърлената оставката днес е безполезна, тя няма да върне животите на двамата полицаи, които запушиха пробойната по границата с цената на живота си.

Трябват мерки и то незабавни, както и отговори на следните въпроси:

Как страната ни ще отговори на опасността от още по-засилен мигрантски поток, след като Гърция обяви, че ще строи ограда по цялата си сухоземна граница с Турция? Ако сега отчитаме ръст, представете си какво ни очаква, когато маршрутът на мигрантите се пренасочи изцяло през България.

Има ли ясна процедура за действие в подобни ситуации? Защо има два неуспешни опита за спиране на автобуса, а третият успешен завършва с трагедия? Каква е комуникацията между отделните звена в системата на МВР и защо патрулката се изправя като щит срещу летящия автобус, вместо да се изполават други възпиращи методи?

Как ще се противодейства на участието на служители на реда в схеми за каналджийство? Защото обяснения от типа няма полицейски чадър, само замесени служители на средно ниво, просто не вървят!

Ще се засили ли контролът върху лицата с бежански/ хуманитарен статут? Защото, съгласете се,  че не е нормално да ти се отплащат за гостоприемството по подобен начин. И да - знам, че не е хубаво да се слагат всички под общ знаменател, но именно заради тези единици, се налага да има правила.

Ще се търси ли по-дълбоко българската връзка в инцидента? Защото, съгласете се, 15-годишен сириец е „прекалено удобна“ изкупителна жертва. Той може и да е бил зад волана (което също е съмнително), но със сигурност не стои зад организацията на схемата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама