„Скулптурата просто изникна“: Боян Мага се превръща във вълк в Морската гара

11:24, 26 фев 21 25 3103 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Една скулптура се появи преди две седмици в Морската гара в Бургас и буквално взривни общественото мнение. Тя е висока близо четири метра и представлява мъж, окован във вериги, и с две лица – едното човешко, а другото вълче. А в основата могат да се видят масонски символи.

Новото „произведение на изкуството“ предизвика възхищение у едни и страх у други. Според някои бургазлии то е интересно и въздействащо, а според други – зловещо и отвратително.

Всъщност на скулптурата виждаме Боян Мага (или Боян Магьосника), смятан за един от създателите на богомилството. Автор на проекта е художникът Георги Андонов. Оказва се обаче, че паметникът просто се е „появил“ на входа на Морската гара без да е минал изискваните по общинските правила процедури. Той е бил поставен там от администрацията на пристанище Бургас и все още не е официално открит.


Снимка: БГНЕС

Кой е Боян Мага? За личността му се носят различни легенди, като най-повтаряната от тях гласи, че той е един от синовете на цар Симеон. Бил е посветен от баща си да бъде духовен пазител на българите и за тази цел получил своето висше посвещение в Сирия, където „се намирали едни от най-видните Пазители на истината и Светлината“, която в тези времена е била огромен център на езотериката, откъдето се е ръководел духовният живот на Европа. За това той се смята за един от създателите на богомилството.

Това предизвика остра реакция от страна на църквата. В свое изявление Сливенският митрополит Йоаникий изрази възмущение от факта, че скулптурата е поставена на публично място без да е била предмет на обсъждане с обществеността и с отговорните институции.

„Боян Мага не е личност с национална, регионална или местна историческа значимост, а напротив - той е фигура от родната ни история с оскъдна и неясна биография, противоречив живот и съмнително достойнство. Той е символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене“, посочи в изявлението си Сливенския митрополит Йоаникий, пише БНР.

Той припомни, че богомилската ерес е осъдена от българската държава и Църква на Бориловия събор през 1211 г. в Търново. „Озадачава ни фактът, че вместо на Морската гара да бъде поставен паметник, свързан със св. Николай Чудотворец - покровител на град Бургас и на морското дело, там е сложено антицърковното изображение на Боян Магьосника. А то не само че отблъсква с излъчването си, но и представлява пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма“, смята Йоаникий. Владиката настоява официалното откриване да бъде отменено и скулптурата да бъде демонтирана и да не се поставя на публични места в епархията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама