Областният управител на Бургас: Събаряне на незаконните постройки в „Росенец“ - догодина

13:06, 09 сеп 20 25 1705 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Бургаската община е издала заповед за събарянето на 5-те незаконни постройки от „летния сарай“ в „Росенец“, но дори и а се стигне до събаряне на постройките, вероятно процедурата ще се осъществи догодина. Това обяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пред bTV.

Следва да назначим вещо лице, което да определи стойността за премахване на различните постройки. На база на тези стойности следва да се поискат средства от МС. След това се обявява по реда на Закона за обществените поръчки процедура за премахване на всяка една от постройките. До забава на събарянето може да се стигне, ако има забава в получаването на финансови средства. Ако някой обжалва самата процедура за обществена поръчка, събарянето също може да се отложи“, заяви Чокалов.

Ще платят ли бургазлии за разрушаването на сарая на Доган?

Две от незаконните постройки от „летния сарай“ са издадени без никакви документи върху частна земя. Тяхното събаряне се обжалва от собственика. Голямата къща с три етажа надолу е изградена върху държавна собственост и е без ясен собственик и изпълнител на проекта.

Две от постройките на плажа, както и павилиона за охранителни също са изградени незаконно върху държавна собственост и следва да се съборят.

Оранжерията и двуетажната постройка пред кея няма документи. За тях обаче са постъпили възражения от фирмата „Хермес Солар“, които общината ще разгледа.

Голяма част от постройките в имението на Доган в „Росенец“ са незаконни

Пътят до плажа, който се превърна в ябълката на раздора по казуса „Росенец“ ще бъде узаконен и ще може да се полза от гражданите.

Гражданска организация обаче има друга идея и предлага незаконните постройки да не се събарят, особено ако ще е за сметка на държавата.От сдружение "Алтернативна енергия" предлагат "летните сараи" да се предоставят за ползване на гражданите за организиране изложби.

"Те са проспали това незаконно строителство, сега смятам, че е нецелесъобразно и несъстоятелно да бъде премахнатo за сметка на републиканския бюджет, без да може да бъде установен кой е собственикът", казва Николай Едрев от "Алтернативна енергия" пред bTV. 

Но законът е категоричен - при наличие на незаконно строителство, то следва да бъде премахнато.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама