Седмица преди изборите: Рекордни суми за купуване на гласове по Черноморието

20:46, 20 окт 19 25 4240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рекордни са сумите за купуване на гласове по Черноморието седмица преди изборите, съобщи БНТ. Офертите, според източници на "По света и у нас", достигат рекордните 300 лв на глас. До гласуващите обаче достигат едва 50 лв от тези пари.

И днес в Несебър продължи спецакцията срещу купуване на гласове, която започна в събота.

Спецпрокуратурата и ГДБОП с акция в Несебър

Схемата за осигуряване на гласове за мнозинство в Общинския съвет на Несебър се реализира основно в селата около общинския център, като се залага на две подсхеми.

Едната е чрез купуването на ромския вот в Оризаре. Разследващи вчера са влезли в дома на кмета на Оризаре Неделчо Недялков, който на тези избори не се е кандидатирал Според информация на "По света и у нас" в дома на кмета са търсени списъци с избиратели, но такива не са намерени.

Кметът е трябвало да заведе разследващите до домовете на двама от ромските лидери, които отговаряли за гласуването на представителите от ромски етнос.

Единият от тях е задържан за разпит, след като в дома му са намерени списъци на хора и копия от лични карти. Подозренията се, че той е от това ниво в схемата, което плаща на кройния гласоподавател след като получи доказателство, че на бюлетината е отбелязан правилния номер.

В дома на друг ромски лидер от съседното село Тънкова също са намерени списъци на избиратели и копия на лични карти. Той също е отведен за разпит. Хората в селото отричат да са им предлагани пари за изборите.

Втората подсхема за осигуряване на гласове е чрез сезонните работници в част от хотелите в Слънчев бряг и Несебър. Те са регистрирани по настоящ адрес именно в Тънково, Оризаре и Обзор, и са подали заявления, че ще гласуват на местните избори в Несебър, а не в общините където живеят постоянно.

Очаква с утре прокуратурата да оповести повече информация за операцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама