Седмица преди изборите: Рекордни суми за купуване на гласове по Черноморието

20:46, 20 окт 19 / Крими 25 3159 Topnovini
1

Рекордни са сумите за купуване на гласове по Черноморието седмица преди изборите, съобщи БНТ. Офертите, според източници на "По света и у нас", достигат рекордните 300 лв на глас. До гласуващите обаче достигат едва 50 лв от тези пари.

И днес в Несебър продължи спецакцията срещу купуване на гласове, която започна в събота.

Спецпрокуратурата и ГДБОП с акция в Несебър

Схемата за осигуряване на гласове за мнозинство в Общинския съвет на Несебър се реализира основно в селата около общинския център, като се залага на две подсхеми.

Едната е чрез купуването на ромския вот в Оризаре. Разследващи вчера са влезли в дома на кмета на Оризаре Неделчо Недялков, който на тези избори не се е кандидатирал Според информация на "По света и у нас" в дома на кмета са търсени списъци с избиратели, но такива не са намерени.

Кметът е трябвало да заведе разследващите до домовете на двама от ромските лидери, които отговаряли за гласуването на представителите от ромски етнос.

Единият от тях е задържан за разпит, след като в дома му са намерени списъци на хора и копия от лични карти. Подозренията се, че той е от това ниво в схемата, което плаща на кройния гласоподавател след като получи доказателство, че на бюлетината е отбелязан правилния номер.

В дома на друг ромски лидер от съседното село Тънкова също са намерени списъци на избиратели и копия на лични карти. Той също е отведен за разпит. Хората в селото отричат да са им предлагани пари за изборите.

Втората подсхема за осигуряване на гласове е чрез сезонните работници в част от хотелите в Слънчев бряг и Несебър. Те са регистрирани по настоящ адрес именно в Тънково, Оризаре и Обзор, и са подали заявления, че ще гласуват на местните избори в Несебър, а не в общините където живеят постоянно.

Очаква с утре прокуратурата да оповести повече информация за операцията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.