Директорът на училището в Айтос: Няма дискриминация

10:25, 13 фев 19 25 1239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„От Образователния инспекторат твърдят, че съм прилагал неправилно закона. Моето мнение е съвсем различно. Никъде в закона няма изписан текст, който да регламентира безплатен обяд за учащите се. В постановлението, което определя статута на средищните училища многократно е описано „безплатен транспорт”. И за да не бъдат неравнопоставени учениците, транспортът е безплатен, не само от 1ви до 7ми клас, а за всички ученици от 1ви до 12ти клас”. Това заяви директорът на СУ "Никола Вапцаров" в Айтос Димо Парушев пред „Здравей, България” относно обвиненията за пренасочване на средства за обяд в училище.

В СУ Никола Вапцаров в Айтос до края на миналата седмица родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас, които се хранят в училищния стол плащали по 1 лев за купон. В петък разбрали, че цената се променя на 2,04 лв., а заедно с нея има и други промени. Обядът става платен за децата с адресна регистрация - Айтос, и остава безплатен за тези от околните селища

От ръководството на учебното заведение твърдят, че няма нищо нередно. Оказва се, че от 1 февруари училището им нов директор, след като предшественика му е бил наказан от образователния инспекторат в Бургас заради нарушения свързани с храната на най-малките ученици.

„По отношение на обедното хранене няма изписан текст „безплатно”. Не мога да кажа какви ще бъдат действията на приемника ми и дали ще нарушат закона. Мога да кажа само в защита на досегашния начин на хранене, че той по никакъв начин не противоречи на закона”, коментира Парушев.

По думите му твърденията, че той е пренасочвал средства са абсолютно неоснователни.

„Тези 629 лв. са достатъчни единствено и само за превоз. Така че не остават никакви средства, които да бъдат пренасочвани или да се използват за възпитатели или за каквото и да е за обучението на тези деца”

Според него тези пари се предоставят от Общината и не достигат до самото училище.

Настоящият директор на учебното заведение Ирина Вътева коментира пред Нова телевизия, че в момента се прави разчет на бюджета и ако наличните средства позволят - може да се помисли за поевтиняване на храната на децата с адресна регистрация Айтос, но задължително храната за децата от съседните села ще остане безплатна.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама