Директорът на училището в Айтос: Няма дискриминация

10:25, 13 фев 19 / Общество Сподели в: 25 299 Topnovini Автор: Topnovini
1

„От Образователния инспекторат твърдят, че съм прилагал неправилно закона. Моето мнение е съвсем различно. Никъде в закона няма изписан текст, който да регламентира безплатен обяд за учащите се. В постановлението, което определя статута на средищните училища многократно е описано „безплатен транспорт”. И за да не бъдат неравнопоставени учениците, транспортът е безплатен, не само от 1ви до 7ми клас, а за всички ученици от 1ви до 12ти клас”. Това заяви директорът на СУ "Никола Вапцаров" в Айтос Димо Парушев пред „Здравей, България” относно обвиненията за пренасочване на средства за обяд в училище.

В СУ Никола Вапцаров в Айтос до края на миналата седмица родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас, които се хранят в училищния стол плащали по 1 лев за купон. В петък разбрали, че цената се променя на 2,04 лв., а заедно с нея има и други промени. Обядът става платен за децата с адресна регистрация - Айтос, и остава безплатен за тези от околните селища

От ръководството на учебното заведение твърдят, че няма нищо нередно. Оказва се, че от 1 февруари училището им нов директор, след като предшественика му е бил наказан от образователния инспекторат в Бургас заради нарушения свързани с храната на най-малките ученици.

„По отношение на обедното хранене няма изписан текст „безплатно”. Не мога да кажа какви ще бъдат действията на приемника ми и дали ще нарушат закона. Мога да кажа само в защита на досегашния начин на хранене, че той по никакъв начин не противоречи на закона”, коментира Парушев.

По думите му твърденията, че той е пренасочвал средства са абсолютно неоснователни.

„Тези 629 лв. са достатъчни единствено и само за превоз. Така че не остават никакви средства, които да бъдат пренасочвани или да се използват за възпитатели или за каквото и да е за обучението на тези деца”

Според него тези пари се предоставят от Общината и не достигат до самото училище.

Настоящият директор на учебното заведение Ирина Вътева коментира пред Нова телевизия, че в момента се прави разчет на бюджета и ако наличните средства позволят - може да се помисли за поевтиняване на храната на децата с адресна регистрация Айтос, но задължително храната за децата от съседните села ще остане безплатна.Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани