Източиха два резервоара с мазут от потъналия кораб край Созопол

16:35, 08 ное 18 25 1130 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век край Созопол американски кораб "Мопанг" са източени. Работи се по източването на горивото в останалите два резервоара на плавателния съд. Това каза директорът на "Морска администрация"-Бургас капитан Живко Петров.

Той уточни, че при влошаване на метеорологичната обстановка операцията ще бъде преустановена. Работата зависи изключително много от вятъра, температурата на морската вода и вълнението на морето. В момента на място работи специализирана техника и водолази, които се спускат на двойки. Възобновяването на операцията ще започне вероятно през пролетта на следващата година, добави кап. Петров.

През август тази година от резервоарите на потъналия през 1921 година кораб "Мопанг" започна изтичането на мазут. След двуседмични проучвания районът бе ограден с буйове, които да ограничат разлива на гориво, а ден-по-късно машините започнаха почистването на мазутните петна от морската вода.

Кап. Петров каза, че трябва да се направи проучване и за състоянието на потъналия край Приморско товарен параход "Родина". Такова искане "Морска администрация" ще отправи до ресорното министерство и до Министерския съвет. По думите на кап. Петров засега няма опасност за изтичане на гориво от парахода.

По-рано днес в Бургас капитан Живко Петров откри заключителната конференция по проекта "Интегрирано българско морско наблюдение". В нея участват изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби към Военноморските сили флотилен адмирал Мален Чубенков, представители от Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия, Европейската агенция за морска безопасност, Италианската космическа агенция, както и представители на участващите в проекта организации.

Общият бюджет на проекта е 238 820 евро, като сумата на предоставената безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за морско дело и рибарство възлиза на 191 056 евро.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 EdwardLex 00:34, 20 юли 22

В ЖК-телевизорах приходится повышать частоту герц, поэтому лучше всего проконсультируют в
интернет-магазине телевизоров.
Эту группу телевизоров подразделяют на три типа:
плазменные;
жидкокристаллические;
тонкие OLED.
Все это читайте на сайте "совросс"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама