Борисов инспектира как ще се източва мазутът от потъналия кораб

10:35, 23 авг 18 / Политика 25 1474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов пристигна на яхтеното пристанище в Созопол, за да инспектира на място как върви подготовката за безпрецедентната операция по източване на мазута от потъналия преди 100 години кораб "Мопанг".

Вече е пристигнала цялата техника включително и две барокамери, с които водолази ще се спуснат до кораба, който е на около 37 метра дълбочина.

Силен вятър и бурно вълнение бавят старта на операцията по източване на мазут от потъналия кораб край Созопол.

Държавата отдели близо 2,5 милиона лева за тази операция. Очаква се да продължи около 50 дни, но всичко зависи от времето.

Очаква се следващите дни водолази да влязат в открито море.

„Цялата налична техника вече е мобилизирана. Контейнери с оборудване, водолазен кораб. За съжаление времето към момента не позволява да започнем операцията”, заяви капитан Живко Петров, предаде Нова телевизия.

„Водолазите ще слизат на 31 метра максимална дълбочина. В момента се мобилизираме”, заяви Ивайло Иванов, представител на фирмата, която ще източва мазута. „Във всеки един момент броят на водолазите може да бъде променян”.

“Разпоредил съм да се спазват мерките за безопасност и да се пази животът на водолазите, за да не стане беля с някое от момчетата. Черно море е красиво, но и коварно, казват моряците", каза премиерът Бойко Борисов.

Две български фирми - "Хидроремонт" Варна и "Дийп дайф", са ангажирани в акцията по източване на горивото от потъналия кораб. "В момента използваме времето, за да се мобилизираме, проиграваме всички възможни сценарии", каза Ивайло Иванов, представител на фирмата "Хидроремонт" Варна. 

Транспортният министър Ивайло Московски добави, че е спазена цялата процедура по избора на фирми, а отпуснатата сума е рампова. "Може да се изразходи една част от нея в зависимост от количеството мазут на кораба. Прогнозите за максимално количество са около 600 - 650 тона", уточни транспортният министър. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама