Предложение: Да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

15:23, 02 дек 22 25 2368 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента законодателни промени, с които да се преустанови начисляването на компенсаторна такса от 70 лева или глоба, в размер на 300 лева, ако таксата не бъде платена, за шофьори, допуснали грешка в изписването на регистрационния номер при закупуването на е-винетки.

Проблемът е, че шофьорите разбират съвсем случайно и често с голямо закъснение, че са им наложени многобройни компенсаторни такси от 70 лева. Така на практика те са санкционирани много пъти за грешка, допусната неволно при изписване на регистрационния номер на превозното средство, без дори да подозират, че са нарушители.

Затова омбудсманът предлага уведомяването за такива натрупани компенсаторни такси към АПИ да става в рамките на три работни дни.

Според Ковачева подобни санкции не съответстват на извършеното нарушение, а понякога те дори могат да надвишат цената на лек автомобил.

„Необходим е бърз и справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешени винетки. Предлагам кратък срок за това – до 5 работни дни, като възстановяване на сумите може да се извърши или по банкова сметка или на каса“, пише омбудсманът.

„Изключително несправедливите“ глоби за село Пролеша

Омбудсманът коментира и друг нашумял казус – с жителите на селата Пролеша и Хераково от община Божурище, които получиха глоби за десетки хиляди левове за това, че са пътували без винетка до София. Потърпевшите обаче обясняват, че с решение на Министерски съвет са били освободени от таксата за придвижване до столицата.

„Единственият начин за опростяване на глобите, натрупани от липса на винетки от жители на Пролеша, е амнистия“, заяви Диана Ковачева пред Нова телевизия.

„Истината е, че на 27 февруари 2020 г. на заседанието на Министерския съвет е взето решение Пролеша да бъде част от освободените от винетка, но на следващия ден в Държавен вестник е обнародвано съвсем различно решение, където Пролеша липсва. В Народното събрание също е съобщено, че тези хора са освободени“, подчерта омбудсманът на републиката. Тя нарече глобите „изключително несправедливи“.

Кой излъга жители на селото, че могат да карат без винетка до София?

Служебната власт и ГЕРБ се сблъскаха в четвъртък за глобите за липсващи винетки в с Пролеша. Служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че хората от Пролеша са излъгани още през февруари 2020 година.

„Това е част от филма „Изпращането на глашатая“, обяви той и припомни, че на 28 февруари 2020 година тогавашният премиер Бойко Борисов изпрати председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзиев да обяснява буквално като глашатай, къде около София няма да се плащат винетки.

Глашатаят на винетките

Любопитен детайл е, че пресцентърът на служебното строително министерство дори пусна в имейл до медиите колаж, на който Терзиев е в ролята на глашатай, а зад него е Бойко Борисов, пише Mediapool.

По думите на министър Иван Шишков въпросното решение на кабинета е да не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище. По думите му „доказателство за лъжата“ е и фактът, че знакът за винетка там си е съществувал във времето назад и никой никога не го е махнал.

Министърът обеща да направи юридически анализ дали натрупаните глоби могат да бъдат опростени, дори и частично. А потърпевшите посъветва да протестират пред истинските виновници и добави, че служебният кабинет непрекъснато се натъква на подобни проблеми от онзи период.

По-късно от ГЕРБ посочиха, че виновно за глобите е „изцяло безконтролното поведение на Министерство на регионалното развитие и обявиха, че ще внесат законови промени заради случая „Пролеша“.

„Не мога да проумея в каква държава живеем година и половина. Как е възможно за година и половина, почти две, да не се уведоми нарушител на пътя за това, че камера или ТОЛ полицай е заснел водач без винетка, при положение, че ние бяхме сключили договор с „Български пощи“, не с „Еконт“, не с друга куриерска фирма, да бъдат разпращани тези уведомления за глоби и нарушения на водачите на пътя по отношение на платената републиканска пътна мрежа“, коментира Николай Нанков.

Имахме инструкция, когато има три нарушения, ТОЛ инспекторите да спират и да уведомяват собственика и ползвателя на автомобила, който е носител по своя регистрационен номер, посочи още той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама