Акцент на деня: Глашатаят на винетките

17:30, 19 фев 20 25 4475 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка. Общината има готовност да участва в поддръжката на инфраструктурата.

Ето и списък на пътищата, по които ще се пътува без винетка:

  • Път № 181 в участъка от София до село Железница/Плана
  • Път №82 в участъка от София до Панчарево и село Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел
  • Софийски Околовръстен път
  • Северна Скоростна тангента
  • Участък от път № 8 - Е80 в участъка от бул. „Сливница" до пътен възел "Божурище"
  • Участък от път № 189 между СОП и град Банкя - разклона от Суходолски път
  • Участък от път №1 - Е79 между "Черния Кос" и ул. „Войнишко въстание" село Владая
  • Участък от път №1 - Е79 между СОП и село Желява
  • Участъка от път (III - 802 ) между бул. „Европа“ и град Банкя
  • Участъка от ул. „Малобучески път“ между кв. „Суходол“ и село Мало Бучино
  • Републикански път II-81 - от СОП до село Волуяк.

До окончателното решение на казуса, санкции на столичани няма да бъдат налагани.

снимка: Столична община 

Списъкът бе оповестен след острата реакция от страна на премиера Борисов заради протестите в Нови Искър. Снощи жители блокираха за четири часа пътя към столичния квартал. Недоволството им бе породено от липсата на яснота дали ще трябва да плащат винетки до столицата. Преди редовното заседание на кабинета премиерът се обърна към председателя на УС на АПИ – Георги Терзийски, и го попита: "Защо ми правите тези номерца? Защо".

Борисов недоумява защо се повдига въпроса за таксуване на пътища, които са част от Столична община, като нареди на Терзиев: „Във всеки център на населеното място, отиваш лично и заставаш на площада и като едно време глашатаите: „Няма да има винетки. Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш, ясно! Още един път да ми направите така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас“, категорично отсече Борисов.

Няколко часа по-късно Георги Терзийски изпълни заръката на премиера и се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево. Предстоят срещи с градоначалниците на Нови Искър и Банкя.

Казусът отекна и в парламента

Опозицията поиска ресорните министри да успокоят столичани. "Няма нужда да ядосвате министър-председателя и той да праща подчинените си да крещят като глашатаи", заяви Свиленски. Корнелия Нинова се обърна и към Георги Терзийски: „Имайте достойнство! Сега Борисов ще си измие ръцете с Вас, за да бъде едноличният властелин, целият в бяло. Той лъже, излиза винаги спасител, а самият той седи зад всичко това“. Министър Аврамова все пак се яви пред депутатите и обясни, че никой няма да бъде глобен, проблемът се политизирал.

Винетката за отделни отсечки край София дълго време беше под въпрос. Сега Столична община твърди, че с АПИ са си стиснали ръцете за поддръжка на републиканските пътища, които водят до населено място.

Междувременно от ВМРО обявиха, че ще внесат корекция в Закона за пътищата, така, че градският транспорт да бъде изключен от тол системата. Според Карлос Контрера сега действащата правна рамка 168 автобуса от градския транспорт на София ще трябва да заплащат тол такса от 1 март. Това ще струва на общината около 1,5 млн. лв.

Днес Министерски съвет прие списъка на републиканските пътища, за които се събира тол такса.  От 3 до 7 ст. на километър струва таксата за масовите тежкотоварни превозни средства. В обхвата на таксуване попадат 803 км автомагистрали и 2 312 км пътища първи клас.

Общините, които искат да бъдат освободени от дневните такси на тол системата, могат да подадат в АПИ своите искания с точния обхват на пътищата. Така жителите няма да бъдат таксувани, но общината ще осигурява разходите за поддържка на инфраструктурата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама