Самотата състарява повече от пушенето

18:35, 28 сеп 22 / Любопитно 25 2090 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Самотата и чувството за нещастие ни състаряват повече от вреден навик като тютюнопушенето. Това е заключението, направено от американски и китайски изследователи в рамките на международното изследване „Дълбоко дълголетие“. Резултатите от него са публикувани в списание Aging-US.

Според авторите на труда всяка терапия против стареене трябва да се фокусира не само върху физическото, но и върху психическото здраве. Изследователите са измерили влиянието на самотата, неспокойния сън или чувството на неудовлетвореност върху скоростта на стареене при 11 914 възрастни китайци. За тази цел са измерени 16 биомаркера в кръвта, които показват степента на биологично стареене.

Защо прегръдките борят стреса

Физическите показатели за стареене включват измерване нивата на кръвното налягане, сърдечен ритъм, цистатин С (човешки плазмен протеин), индекс на телесната маса и спирометрия - обем на вдишания и издишания въздух, пише БГНЕС.

Установено е, че психологическите фактори, като чувство на нещастие или самота, добавят средно 1,65 години към биологичната възраст, а кумулативният ефект надхвърля този, предопределян от фактори като пол, район на живеене, достъп до здравни услуги, семейното положение и тютюнопушене. Свързаните със здравето физически фактори, като сърдечносъдови заболявания и други хронични заболявания също ускоряват стареенето с поне 2 години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама