Орехите намаляват риска от смърт с 20%

14:00, 10 сеп 22 / Любопитно 25 1959 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ново проучване показва защитните свойства на орехите. Въпреки скромния си размер те имат огромни ползи за здравето, тъй като са богати на фибри, витамини и антиоксиданти, пише „Дейли Експрес“.

Ракът и сърдечносъдовите заболявания са на първо място в списъка на животозастрашаващите патологии. Тези болести се считат за едни от водещите причини за смърт в световен мащаб, както съобщава Световната здравна организация. Но новото проучване показва, че орехите могат да намалят вероятността от развитие на рак, сърдечно-съдови и респираторни заболявания.

Изследователите проучват медицинската история на повече от 118 000 пациенти, участвали в различни проучвания, за да изключат всички, диагностицирани с рак, коронарна болест на сърцето или инсулт. Доброволците трябвало да попълнят подробен въпросник за храненето. Те отговорили на въпросите в началото на проучването, а след това ги попълвали на всеки две до четири години.

В зависимост от това колко орехи са консумирали участниците в проучването, те са били разделени на шест групи, които учените са наблюдавали в продължение на 30 години, пише БГНЕС.

Установено било, че при доброволците, които ежедневно са консумирали орехи, рискът от смърт е бил с 20% по-малък. Установено е също така, че хората, които ядат орехи, по-рядко умират от рак, коронарна болест на сърцето и респираторни заболявания. Изследователите добавят, че колкото повече орехи са консумирали участниците, толкова по-малък е бил рискът от смърт.

Ползите от орехите обаче не спират дотук, защото те помагат и в борбата с високите нива на холестерола. Орехите съдържат много, но предимно ненаситени мазнини. Друга причина, поради която те могат да бъдат ефикасни за понижаване на холестерола, е, че са богати на фибри. Те задържат част от холестерола, като предотвратяват навлизането му в кръвния поток от червата. Според проучване, публикувано в списание BMJ Open Diabetes Research & Care, орехите са изключително ефективни в борбата с „лошия“ холестерол. Хората, които ги ядат ежедневно, имат „значително“ по-ниски нива на „лош“ холестерол. 

Heart UK препоръчва да консумирате по една шепа орехи и други ядки дневно - това са около 28-30 грама. Можете да изберете вида, който ви харесва - от бадеми до кашу, от лешници до пекани - защото ползите за здравето им са неоспорими.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама