13 полезни растителни масла, които си струва да ползвате

18:05, 25 авг 22 / Любопитно 25 2675 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

До 20-ти век не са се произвеждали рафинирани растителни масла по простата причина, че не е съществувала технология за извличането им. И все пак в 20-ти век започва да се увеличава потреблението и на студено пресовани, нерафинирани растителни масла, които започват да изместват употребата на наситени мазнини, като краве масло, свинска мас, пача мас и др. Счита се, че тяхната употреба влияе благотворно върху сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ето защо съставихме списък с 13 растителни масла и здравословните ползи, които носят.

Зехтин

Олиото, добито от маслини, се е употребявало още от древността и е било известно също като „течно злато“. Той е най-лесно усвоимото от организма растително масло и е важна съставна част от здравословната Средиземноморска диета. Употребата му се отразява добре на храносмилането и има противовъзпалителни свойства. Хората, редовно използващи зехтин в менюто си, е по-масло вероятно да страдат от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване.

Слънчогледово олио

Най-популярното масло в България съдържа витамините А, Е и Р, когато е в нерафиниран вид, затова предпочитайте ползването на шарлан пред обикновеното олио. То способства синтеза на хормони, строежа на клетките и повишава имунитета.

Масло от гроздови семки

Това масло съдържа двойно по-голямо количество витамин Е от зехтина и не съдържа никакъв холестерол. Има антибактериални свойства, богато е на антиоксиданти и благотворно влияе върху състоянието на кожата и косата. Освен противовъзпалителните свойства, които ускоряват заздравяването на рани, този вид масло забавя процеса на стареене и има противоракови свойства.

Царевично масло

Спокойно можете да добавяте този диетичен продукт към детското меню, тъй като по качества и ползи, това олио не отстъпва на зехтина. Богато е на витамини Е и F, действа благотворно върху стомаха, черния дроб и жлъчката, при това облекчава нервни и гинекологични болести. Царевичното масло се явява отлично средство за профилактика на атеросклероза.

Ленено олио

Използва се като лечебно средство още от древността – предимно за стомашно-чревни проблеми. Лененото масло е най-богато на омега-3 мастни киселини в сравнение с останалите масла и носи редица ползи върху здравето, като подобрява състоянието на щитовидната жлеза, бъбреците, нервната система, косата и кожата. Честата му употреба води до нормализиране на теглото.

Ако искате да се възползвате от здравословните ползи на няколко масла едновременно, но не желаете да си ги купувате поотделно, можете да изберете растително масло, което е микс от 5 вида масла -  слънчогледово олио, масло от гроздови семки, царевично масло, ленено масло и масло от кафяв ориз. Такова масло можете да намерите на отлична цена в метро нова брошура.

Сусамово олио

В Азия това олио е високо ценено и широко използвано поради силния си аромат и съдържанието на антиоксиданти, витамини от групата B, А и P, минерали и мастни киселини. Все пак трябва да се използва с мярка, а употребата му се препоръчва при болести, свързани с дишането и белите дробове, упорита кашлица, както и при тромбофлебит и проблеми с щитовидната жлеза.

Орехово олио

Това ароматно олио съдържа уникална комбинация от омега-6 и омега-3 мастни киселини и е изключително богато на витамини, антиоксиданти и полезни за здравето микроелементи. Поради благотворния му ефект върху кожата има широко приложение в козметиката, а употребата му съдейства за доброто мъжко здраве.

Фъстъчено олио

Макар и не особено популярно у нас, фъстъченото масло, особено в нерафинирания си вид, носи редица ползи върху тялото, като регулиране на кръвообращението, лечение и профилактика на сърдечно-съдови заболявания, предотвратяване образуването на тромби.

Тиквено олио

Маслото от тиквени семки има красив тъмнозелен цвят. То не само има приятен вкус, но е и изключително полезно за здравето, защото подобрява състоянието на простатата и бъбреците, бори се с артрита и диабета и съдържа витамините А и Е, както и омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Кокосово олио

Учените все още не са на единно мнение дали честата употреба на кокосово масло води до повишаване на лошия холестерол или обратното – до неговото намаляване, но така или иначе студено пресованото кокосово масло „върджин“ носи следните ползи: повишава имунитета, намалява стреса, съдейства работата на сърцето и бъбреците, понижава високото кръвно и благоприятства състоянието при диабет. То подпомага и свалянето на излишните килограми и не случайно го наричат новата „супер храна“.

Масло от авокадо

Това е отлично масло за хората, които желаят да включат здравословни мазнини към менюто си. То носи редица ползи, които включват намаляване на кръвното налягане, предотвратяване на заболявания на венците, артритни проблеми, подобряване на състоянието на кожата и храносмилателната система. Употребата му осигурява детоксикация и намалява холестерола в кръвта, като в допълнение се отразява благоприятно и върху състоянието на мозъка и нервната система.

Соево олио

Ако искате да удължите младостта си, употребявайте по-често соево олио, което е богато на лецитин, необходим за запазване на доброто зрение и благоприятства централната нервна система. Соевото масло също понижава лошия холестерол, подсилва имунитета и подпомага храносмилателната система, съдействайки за добрата обмяна на веществата.

Масло от черен кимион

Това масло също от векове се използва за лечението на различни болести и е известно още като „черното злато на фараоните“. Употребата му води до повишаване на имунитета, облекчаване на болка от всякакъв вид, унищожаване на паразити в тялото, регенериране на клетките. Черният кимион понижава температурата и се бори успешно с различни видове алергии. Той е и естествен диуретик, който благоприятства здравето на отделителната система и бъбреците. Известен е също със своите антимикробни, антибактериални и противоракови свойства. Подходящо е за ползване от диабетици, тъй като понижава холестерола и кръвната захар.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама