Наистина ли се нуждаем от 8 часа сън?

16:00, 12 юни 22 / Любопитно 25 1535 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Повечето от нас вярват, че осемчасовият сън при възрастните е правило. Но това може да е така само до време, тоест до достигането на определена възраст. 

Екип изследователи от университетите в Кеймбридж, Великобритания, и Фудан, Китай, са установили, че седем часа сън на ден вероятно е идеалното количество за хората на средна възраст и при възрастните като цяло.

Жените се наспиват по-трудно от мъжете

Седем часа са оптималното време за сън

Според изследването, публикувано в списание „Nature Aging“ и цитирано от „Дойче Веле“, седемчасовият сън е оптимален за добрите познавателни способности и за психическото здраве.

Изследователите са проучили данни от близо 500 хиляди души на възраст между 38 и 73 години. Те са открили, че както недостатъчният, така и прекомерният сън имат връзка с влошаването на когнитивните резултати и душевното здраве. 

Участниците в изследването са предоставили данни за своя режим на сън и са отговорили на въпроси за благосъстоянието и психическото си здраве. Освен това, те са изпълнили редица задачи, измерващи тяхната скорост на обработка на данни, визуалното внимание, паметта и уменията за решаване на проблеми. А тези, които са спали непробудно седем часа, са се справили по-добре с всичките задачи.

Авторите на изследването отварят една скоба: 94% от участниците са били с бял цвят на кожата. Затова не е сигурно, че резултатите са валидни и за цветнокожите, или пък за хората от други етнически групи или културни общности.

Липсата на сън пречи на способността за разпознаване на чуждите емоции

Друг важен фактор е постоянството. Най-добри резултати са показали хора с несъществени колебания в своя режим на спане за дълги периоди от време, придържащи се към въпросните „златни“ седем часа. Казано по друг начин: недостатъчните 4 часа сън преди важна среща не могат да бъдат „компенсирани“ на следващата нощ дори със сън с продължителност, примерно от 10 часа.

Нарушаването на съня и рискът от деменция

Добрият сън е важен на всички етапи от живота, но това важи особено с напредването на възрастта“, твърди Барбара Сахакян, преподавател в университета в Кеймбридж и съавтор на изследването. Учените смятат, че липсата на сън вероятно възпрепятства процеса на пречистването на мозъка от токсини. Те твърдят още, че нарушаването на бавно-вълновия или на дълбокия сън може би влошава и познавателните способности.

Когато дълбокият сън е нарушен, това се отразява на консолидацията на паметта и може да доведе до натрупване на амилоид. Амилоидът е протеин, който, ако не функционира добре, може да причини отлагания в мозъчните съдове, характерни при някои от формите на деменция.

Недостатъчният или прекалено дългият сън могат да са рисков фактор за влошаване на когнитивните способности при напреднала възраст. „Въпреки че не можем категорично да твърдим, че твърде малкото или твърде многото сън са отговорни за познавателните проблеми, нашият анализ изглежда подкрепя тази теза. Причините по-възрастните хора да имат по-лош сън, изглежда са комплексни и се влияят от генетиката и структурата на нашия мозък“, казва Джианфън Фън, изследовател на мозъка и преподавател в Университета Фудан.

Продължителността на съня и структурата на мозъка

Данните от изследването показват още, че продължителността на съня може да е свързана с разликите в структурата на мозъчни области като хипокампуса, смятан за център на паметта и обучението, и префронталния кортекс, отговарящ за съзнателните движения.

Рискът от развитие на Алцхаймер и деменция - болестите на старата възраст, свързани с нарушения на познавателни функции - има отношение към продължителността на съня. Затова изследователите смятат, че бъдещите изследвания в тази област ще са много важни.

„Намирането на начини за подобрение на съня при възрастните може да е от основно значение за подпомагането на доброто психично здраве и благополучие. А също така и за избягване на влошаването на когнитивните способности, особено при пациенти с психически разстройства и деменции“, посочва още Барбара Сахакян.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама