Жените се наспиват по-трудно от мъжете

20:35, 26 май 22 / Любопитно 25 1436 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Проучване сред повече от 2000 възрастни в Съединените щати установи, че жените, за разлика от мъжете, рядко или никога не се събуждат отпочинали. Процентът е 32 срещу 21, според Health Day News.

Жените имат лош сън и са по-склонни да съобщават за сънливост през деня от мъжете. Сънливостта засяга ежедневните дейности на 81 процента от жените, в сравнение със 74 процента от мъжете, според проучване, проведено онлайн.

„Жените са подложени на невероятен натиск – нужда от работа, домашни и отглеждане на деца, всичко това с усмивка. Понякога трябва да оставим настрана нашите супергеройски перелини. Трябва да се върнем към стълбовете на здравето – хранене, упражнения и сън“, каза д-р Сиема Хосла, медицински директор на Центъра за сън в Северна Дакота и председател на Консултативния комитет за обществена осведоменост към Американската академия по медицина на съня.

Липсата на сън пречи на способността за разпознаване на чуждите емоции

„Не е сложно. Това е въпрос на приоритизиране. Оставете телефоните малко по-рано, създайте релаксираща нощна рутина и се уверете, че имате достатъчно време, за да спите поне 7 до 9 часа всяка нощ". 

Американската академия по медицина на съня е категорична, че възрастните трябва да спят поне 7 часа на нощ и предлага съвети, съобщи БГНЕС. 

- Поддържайте график за сън. Ставайте по едно и също време всеки ден, дори през уикендите или празниците.

- Направете спалнята си тиха и релаксираща. Дръжте я удобна и хладна.

- Ограничете излагането на силна светлина през нощта и изключете електронните устройства поне 30 минути преди лягане.

- Не яжте много преди лягане. Ако сте гладни през нощта, яжте лека, здравословна храна. Не консумирайте кофеин, никотин и алкохол преди лягане.

- Спортувайте редовно и поддържайте здравословно хранене.

- Не си лягайте, ако не ви се спи.

- Ако не заспите в рамките на 20 минути, станете от леглото. Отдайте се на релаксираща дейност, без да се излагате на светлина, докато не почувствате сънливост. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама