СБЛЪСЪК: Трябва ли 24 май да стане национален празник?

13:32, 25 май 22 / Сблъсък 25 3525 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

След като смениха името, днес искат да променят и значението на 24 май. Парламентарната група на ГЕРБ внесе предложение в Народното събрание за промени в Кодекса на труда, с които той да бъде обявен за национален празник.

Към момента 24 май е записан като част от официалните празници на България, въпреки дългогодишните дебати за смяната на 3 март. През 2022 г. за втори път почетохме датата като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът беше прекръстен от 44-тото Народно събрание по предложение на ВМРО.

Сред мотивите на ГЕРБ за промяната се посочва, че „вчера се е видяло, че празникът обединява и ако се питат българите кой празник се признава - 24 май е безспорен и надделява“. Според бившите управляващи той се превръща в измерител на емоционалността на българския народ и е ден, в който българите засвидетелстват своята ценностна система и отправят послание към целия свят.

Датата 24 май е най-уместна за национален празник, тъй като не разделя българското общество“, смята бившият просветен министър Красимир Вълчев. А Десислава Атанасова добави, че „трябва да сме обединени като народ, трябва да има кауза, каквато е българската азбука“.

Партия „Възраждане“ обаче обяви, че няма да подкрепи идеята на ГЕРБ датата 24 май да е националният празник на България. Пред БНР Костадин Костадинов обясни защо ще отхвърлят това предложение:

„Категорично сме против, защото това е стара, претоплена идея, която периодично се появява. Без 3 март – денят на свободата, нямаше да има кой да празнува деня на буквите и българската писменост и култура. Така че не виждам причина това да се прави, освен за пореден път да претоплим стари русофобски манджи“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Само 3 март 14:01, 25 май 22

Не може един 24 май да е национален, след като за него претендират и гърци, и македонци, отделно се празнува в Словакия и Русия и пр. А и вижте Унгария например как си почита революцията от 48 срещу австр. иго и Кошут

2 Анонимен 15:28, 25 май 22

24 май не е свързан с държавността. Той е повече свързан с църквата, Бог и Божието слово. Богословите Кирил и Методий са създали глаголицата, за да се проповядва Божието слово на църковнославянски език. Азбуката и писмеността са славянски. Много светъл празник, но не е за национален празник!

3 Стига провокации 17:04, 25 май 22

Поредната провокация и глупост, и далеч не с цел да обединява обществото, освенжче си е предателство на Национална памет

4 Анонимен 23:47, 25 май 22

За родното място на Омир претендират 7 града,за свои духовни патрони обявяват Кирил и Методии 7 държави,но все пак България е приютила,опазила и разпространила святото им дело,когато е било на път да бъде унищожено,българската азбука създадена след глаголицата е най-великото дело на българската държавност.Така че това дело е емблема на духовното величие и приносът на държавата ни за създаването на огромно по обем европейско културно богатство.

5 Cardemepe 20:25, 21 мар 23

First, the baseline cumulative hazard was estimated for each patient how much nolvadex for pct The concentrations of circulating free T3 and free T4 were reported to be reduced in children with epilepsy maintained on phenobarbital, although clinical hypothyroidism was not seen YГјksel et al

6 mavyBully 07:33, 12 юни 23

2011 Jun; 27 2 153 64 finasteride online worldwide delivery

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама