Цветанов: Слабата политическа мощ, която наблюдаваме, не дава хоризонт за страната ни

20:10, 16 май 22 / Политика 25 929 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Слабата политическа мощ, която наблюдаваме, не дава хоризонт за страната ни. Това каза Цветан Цветанов, председател на Републиканци за България в предаването „Това е България“ в ефира на Радио „Фокус“.

Толерантността, с която се посрещат сегашните управленски решения е такава, защото ситуацията сега е доста по-различна. Знаем, че само преди година бяхме в тежка политическа криза и бяха проведени три парламентарни избора. Обществото е сериозно притеснено от невъзможността да има български парламент и редовно правителство, а ние сме в условия на външни конфликти, които влияят пряко върху българската икономика и жизнения стандарт на българските граждани“, припомни Цветанов.

Това, което наблюдаваме днес като решения от страна на българския парламент по темата с войната в Украйна и агресивното поведение на Русия, показваме много слаба политическа мощ, която по никакъв начин не дава добър хоризонт за страната ни“, категоричен е той.

От всичко, което в момента ни се случва не знаем какво ни очаква след седмица, какво ни очаква след месец. Правителствата на другите европейски държави имат ясен хоризонт и управленска програма и управляват страните си в условията на криза, действат с адекватни икономически мерки спрямо бизнеса и гражданите“.

Цветанов: Отсъствието на лидерство подкопава националната сигурност

На въпрос защо се докарахме дотам, че да приемаме глупостите на някакво коалиционно управление, само и само да няма поредица от безсмислени парламенти Цветанов заяви: „2020 г. имаше сериозни протести и хората искаха да се сложи край на модела на управление през последните две години на Борисов, от последния му управленски мандат. Хората в момента не разглеждат, а предполагам и не възприемат като алтернатива ГЕРБ да се върне на власт“.

По думите му правителството беше създадено на основата на омразата спрямо предишните управляващи. „Правителството трябваше да бъде доста по-мъдро и да взима своите решения с ясни управленски хоризонти, а знаем, че и към настоящия момент все още няма управленска програма. Това определено ще се трупа като негатив в сегашната управляваща конфигурация - от четири диаметрално противоположни партии, които са несъвместими. Нека имаме предвид, че  при обединението, което сформираха при създаването на сегашното правителство я нямаше войната в Украйна. Това разделение, което има в коалицията на про и анти Русия играе ключова роля за неадекватните решения, които взимат“.

Цветанов даде за пример позициите им и това, което се случи с военната помощ спрямо Украйна и изтъкна, че никой не е отчел, че Русия със специален закон е обявила нашата страна за неприятелска, както и водените активни хибридни атаки през последните няколко месеца, а като цяло те са постоянни след 2014 г.

Цветанов: Политиката не е удоволствие и експеримент, а отговорност

Темата с посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон Цветанов коментира, че: „Всяко едно посещение в Европа или САЩ винаги има някаква добавена стойност, въпреки различните коментари, които могат да бъдат направени. Последното посещение във Вашингтон трябваше да има предварително анонсиране на възможната програма, която ще има мин.-председателят, за да се избегнат всички коментари, които последваха след връщането му в страната“.

Във външнополитически план страната ни не изглежда стабилна. Ние нямаме единно говорене на всички институции, които представляват страната ни на различни чужди форуми или двустранни посещения“.

Цветан Цветанов даде пример и с различното говорене по темата с Република Северна Македония, при положение, че се излезе с единна позиция на всички парламентарно представени партии и институции след КСНС при президента, преди месеци.

Това ни прави много по-слаби, изглеждаме в очите на нашите потенциални евроатлантически партньори непоследователни във всичко, което трябва да очертаем като хоризонт“. Цветанов подчерта, че все още българското правителството, след повече от 4 месеца няма управленска програма, за да могат да се отчитат конкретни резултати, а и няма реални антикризисни мерки, които да помогнат за излизане от тази тежка ситуация както бизнеса, така разбира се да подпомогнат социалните проблеми, които имат много от българските граждани и потребителската кошница, която вече става непосилна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама