Цветанов: Отсъствието на лидерство подкопава националната сигурност

21:50, 19 апр 22 / Политика 25 1275 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Днес имаше една протоколна среща между Петков и Кулеба. На втори план не се вижда нищо от това, което очаква демократичната общност за подкрепа на Украйна с въоръжение, което трябва да предостави България, за да може действително Украйна да се отбранява и да защитава интересите на ЕС. Не очаквам да има стабилност при решението в българския парламент в тази посока, защото знаем, че във формата на парламентарното мнозинство има една пaртия като БСП, която категорично няма да подкрепи такова решение. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България в Денят ON AIR” на BG On AIR по повод посещението на украинския външен министър в България.

По думите му да не изпратим оръжие за Украйна е много сериозен и тревожен знак, защото България, влизайки в НАТО и в ЕС, е поела своя ангажимент за координиране на действията и адекватно поведение за защита и помощ на тези, които действително имат нужда. През годините България има един сериозен дефицит за оперативната съвместимост със силите на НАТО“, смята Цветанов.

Той даде пример с Румъния – в действията към Украйна и за всичко, случило се след анексирането на Крим 2014 г. „Знаем какви бяха инициативите на Румъния и каква беше пасивността на България във всичките правителства, които имахме досега”.

Кулеба: Тази Русия не заслужава съчувствие

Цветан Цветанов изрази мнение, че сегашното правителство няма да промени поведението си, което е като на предишното, дори при тревожните сигнали за случващото се в Черно море и голямото присъствие на въоръжение от страна на Руската федерация в Черноморския регион.

Според него има риск за националната ни сигурност от войната, защото в момента сме и в политическа криза.

Имаме нестабилност в управленските решения. Отсъствието на лидерство подкопава като цяло националната сигурност. Вече влизаме в една много тежка инфлационна спирала. Което означава, че ние влизаме в една много тежка политическа криза, която ще рефлектира върху националната сигурност и устоите на всички институции“, категоричен е председателят на Републиканци за България.

От всичко, което се случва в държавата най-тревожно е, че не видяхме нищо, което е за неотложните, краткосрочните и дългосрочните цели на сегашното правителство“, заяви Цветанов, като уточни, че няма яснота как ще се противодейства на инфлацията, какъв ще бъде управленският подход за новия финансов програмен период, който трябваше да стартира на 1 януари 2021 г.

МВР иска по-високи глоби за нарушения на пътя

По темата с мерките за пътната безопасност Цветанов припомни, че през 2009 г., когато е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи е имало по 1100 жертви по пътищата годишно, а в края на мандата им 2013 г. броят е бил намален до 600.

Вдигнахме глобите и 50% от приходите от тях отиваха за подобряване и изграждане на инфраструктурата, за да може да се контролира скоростта на този поток от автомобили. По този начин ще може да се извадят катаджийте от пътната инфраструктура и ще може да се осигури сигурността в малките населени места, и да се противодейства на конвенционалната престъпност“, каза Цветанов. Според него създадената през 2019 г. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ нищо не е променила в посока за намаляването както на жертвите, така и на инцидентите по пътищата.

На въпрос ще ескалира ли войната между изпълнителната власт и прокуратурата Цветанов отговори, че през последните 30 години не е имало идеално партниране между прокуратурата и изпълнителната власт, но винаги се е намирала пресечна точка да се противодейства и да има добри операции, които да дадат отговор на това, което обществото очаква.

Цветан Цветанов добави, че когато се говори за съдебна реформа не може да се каже, че тя минава само със закриване на Специализирания съд и прокуратура. „Трябва да има цялостна пътна карта  за промените, които трябва да бъдат направени, за да може да се получи и съответната политическа парламентарна подкрепа и да има действителни резултати, както през януари месец 2015 г., когато Христо Иванов, като представител на кабинета „Борисов“ 2 внесе стратегия за съдебната реформа. Относно закриването на Специализирания съд Цветанов каза, че това е политическо решение, но въпросът е дали делата, които са започнали да се разглеждат от него ще бъдат довършени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама