Къде се разхождат домашните котки?

18:40, 28 апр 22 / Любопитно 25 1390 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Котките са сред най-популярните домашни любимци. Те обичат да излизат навън и са известни със склонността си да скитосват. Къде и колко далече отиват, когато се разхождат? Светлина върху тази загадка хвърля норвежко изследване, публикувано в сп. „Сайънтифик рипортс“.

За целите му специалисти от Норвежкия университет по природни науки (NMBU) са поставили GPS проследяващи устройства на близо 100 домашни котки в малък град в Източна Норвегия. Целта им е била да разберат какво правят писаните, когато са навън.

Защо котките обожават кутии и кашони?

Всички стопани на котки са обитавали пределите на един квадратен километър. Това e позволило на изследователите да получат подробна картина на заниманията на голям брой котки на ограничена територия, което прави проучването уникално.

Резултатите от него съвпадат с подобни изследвания, направени в други европейски страни: отговорът на загадката се крие много по-близо до дома, отколкото вероятно са очаквали стопаните на котки. Оказва се, че писаните прекарват средно 79 процента от времето си на открито в радиус от 50 метра от дома на собственика си. Средното максимално разстояние на отдалечаване е било 352 метра.

Какво се крие зад неустоимия кучешки поглед

„Някои от тях отиваха сравнително далече, понякога на няколко километра, но това бяха изключения. Повечето котки се намират буквално зад ъгъла, когато са навън“, обясняват изследователите. Специалистите допълват, че котките рядко правят дълги разходки и прекарват голяма част от времето близо до дома, в собствената си градина, където си почиват, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама