Защо котките обожават кутии и кашони?

20:10, 07 мар 22 / Любопитно 25 1818 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Еволюционна теория или особености в характера на мъркащите котешки приятели ли ги принуждават да се крият във всевъзможни кутии и кашони? Това е въпросът, който не дава мира на различни изследователи.

Поведението на котките определено е странно, но не трябва да ни учудва, казва Габриела Смит, докторант по сравнително познание на животните в Университета по ветеринарна медицина във Виена. „Установяваме, че криенето е форма на комфорт“, посочва Смит, цитирана от БГНЕС. Това чувство за комфорт е особено важно в стресови ситуации, като например когато улична котка бива заловена и настанена в приют за първи път.

Не можете да избягате от котката си, няма смисъл да опитвате

Холандски учени отбелязват, че способността на котката да се скрие е от решаващо значение за понижаване нивата на стрес на животинките, които току-що са пристигнали в приют за животни. Изследователите измерват нивата на стрес при котките, използвайки неинвазивен тест, който оценява нивата на стрес при котките въз основа на тяхната стойка, мяучене, и ниво на активност. Учените също така открили, че когато котките са лишени от подслон, те преобръщат всевъзможни кашони, купички и кутийки, за да се скрият под тях.

Смята се, че това поведение на котките им помага да избягват опасни ситуации.

Друго възможно обяснение, което не е проверено научно, е, че котките харесват кутии, защото по природа са хищници, които обичат да се крият преди да нападнат. В крайна сметка, както всеки собственик на котка може да потвърди, домашните котки обичат да използват кутии, ъгли и почти всяка издигната повърхност, за да се скрият, преди да се нахвърлят върху нищо неподозираща играчка или човек.

Нашите домашни котки не са единствените котки, които обичат кутии. Според наблюденията в зоологическата градина, големите котки - включително пуми, лъвове и тигри - обичат да седят и да играят с кутии от всякакви размери.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама