Руските войски вилнеят като „Ислямска държава“

19:03, 05 апр 22 25 1284 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска „отговорност“ за руските „престъпления“, извършени по време на нахлуването на Москва в страната му. Той направи видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН на фона на глобалните протести, които предизвикаха зверските убийства на цивилни от руски войски. Държавният глава придружи изявлението си с едноминутно видео с шокиращи кадри от руските действия. 

Десетки нови тела намерени в мазета в Буча

Хората бяха убивани в техните апартаменти, къщи... цивилни бяха смачквани от танкове, докато седяха в колите си по средата на пътя, само за тяхно удоволствие (бел. ред. - на руските войници)“, каза Зеленски, като подчерта, че отговорността трябва да е неизбежна. По думите му руските военнопрестъпници трябва да бъдат изправени пред международен трибунал, подобен на този в Нюрнберг след Втората световна война. „Клането в Буча е само един пример за онова, което Русия е правила през последните 41 дни“, подчерта украинският президент. „Светът тепърва ще научи цялата истина, руските военни открито плячкосват села, които са завзели“, добави той, цитиран от „Сега“.

По думите му, стотици хиляди украинци са били депортирани в Русия, като преди това са били събирани в разпределителни лагери, където са били разделяни семейства. Държавният глава призова за изключване на Русия от Съвета на ООН за правата на човека и настоя Съветът за сигурност „да действа незабавно.

„Кланетата в Буча“: Масови гробове и улици, осеяни с трупове на цивилни

Той направи обръщението си, след като масов гроб и тела на цивилни, някои от тях с вързани ръце, бяха открити в град Буча, край Киев. Зеленски, който посети Буча в понеделник, описа убийствата като военни престъпления, които ще бъдат „признати от света за геноцид“. Русия отказва да поеме отговорност за зверствата и твърди, че кадрите, които обиколиха света са монтирани.

Зеленски повтори и пред ООН твърдението си, че действията на руските войски са много подобни на тези на терористичната групировка Ислямска държава, и че пропагандата на Путин се стреми да пренесе собствената му омраза в други страни извън Украйна.  

Къде е сигурността, която трябва да осигури Съветът за сигурност? Къде е мирът? Къде са гаранциите, които ООН трябва да даде“, обърна се той към висшия изпълнителен орган на ООН. И добави, че светът тепърва ще установи още много военни престъпления, извършени от руските войски и в други части на Украйна. Местоположението може да бъде различно, но жестокостта е една и съща, престъпленията са едни и същи и последствията трябва да са неизбежни“, посочи Зеленски и добави, че се обръща към Съвета за сигурност от името на жертвите на Русия

След Буча: Масово експулсиране на руски дипломати

Междувременно френският прокурор за борба с тероризма обяви, че е започнало разследване на руски военни престъпления с участието на френски граждани в три украински града, извършени между 24 февруари и 16 март.

В същото време потребители в социалните мрежи отбелязаха, че за 42 дни, откакто започна войната в Украйна, Володимир Зеленски видимо се е състарил. Те съпоставят вчерашната снимка от неговото посещение в Буча със снимки отпреди руското нашествие, от които добре личи разликата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 А азовците?! 19:12, 05 апр 22

Те не вилнеяат ли, кой ги финансира години наред?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама