След Буча: Масово експулсиране на руски дипломати

15:45, 05 апр 22 25 1528 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Над 120 руски дипломати бяха експулсирани за последните 48 часа от редица европейски страни. Действията им идват на фона на международното възмущение от убийствата в град Буча, близо до Киев, където през уикенда бяха открити десетки тела в масови гробове или по улиците.

Литва изгони руския посланик и отзовава първия си дипломат от Москва

Литва и Латвия понижиха нивото на дипломатическите си отношения с Русия заради военната агресия на Владимир Путин в Украйна. Правителството във Вилнюс реши да изтегли посланика си от Москва и нареди на руския посланик да напусне страната. 

Освен това затвори и руското консулство в Клайпеда, съобщи министърът на външните работи Габриелиус Ландсбергис. По думите му Вилнюс е информирал партньорите си в Европейския съюз и НАТО за това решение. „Поканихме нашите партньори да последват примера ни“, каза той.

След Литва подобно решение обяви и Латвия. Рига понижава нивото на дипломатическите отношения с Москва, отбеляза външният министър Едгар Ринкевич. „Предвид престъпленията, извършени от руските въоръжени сили в Украйна, Латвия понижава дипломатическите отношения с Руската федерация. Конкретните решения ще бъдат обявени след приключване на вътрешните процедури“, написа той в Twitter. Все още не е ясно дали това означава отзоваване на посланика.

Преди това Литва стана първата страна, която отказа руски газ. Така газът от Русия спря да постъпва към Латвия и Естония.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че ответните мерки няма да закъснеят.

Изгонени руски дипломати и от редица други странни

Германия изгони 40 руски дипломати в отговор на убийствата в Буча и заяви, че готви още мерки заедно със съюзниците, пише „Мediapool“, като се позовава на „Асошиейтед прес“.

Външният министър Аналена Бербок заяви, че получените след изтеглянето на руските войски кадри от украинския град „показват намерение за унищожение, което прекрачва всички граници“. По думите ѝ кадрите от Буча също така разкриват „невeроятната жестокост на руското ръководство и на тези, които следват пропагандата му“.

Според нея изгонените руски дипломати всекидневно са работили „тук в Германия срещу нашата свобода, срещу нашата сплотеност като общество“, а дейността им е „заплаха за тези, които търсят защита от нас“, изтъкна Бербок. Министърът посочи, че е заявила на руския посланик, че страната ѝ „повече няма да толерира това“. Бербок добави, че Берлин ще увеличи подкрепата си за украинските въоръжени сили, предаде „Ройтерс“.

Франция също реши да изгони голям брой руски дипломатически служители, съобщи френското външно министерство, цитирано от „Ройтерс“. Действията им противоречат на интересите на националната ни сигурност. Този ход (да бъдат изгонени дипломатически служители) е част от европейска инициатива“, посочи ведомството.

Според цитиран от „Франс прес“ източник, близък до френското министерство на външните работи, ще бъдат експулсирани 35 руски дипломати.

Същото последва и в Италия, Дания и Швеция. „Експулсирахме 30 руски дипломати от съображения за националната сигурност“, заяви италианският външен министър Луиджи ди Майо, цитиран от БГНЕС. Новината беше потвърдена и от министерството в Рим.

По-рано Дания заяви, че експулсира 15 руски „разузнавачи“, обвинени в шпионаж на нейна територия. Правителството осъди действията на Русия в Буча, като ги нарече бруталност“. Умишлените нападения срещу цивилни граждани са военно престъпление, изтъкват оттам. Датският министър на външните работи Йепе Кофод заяви, че дипломатическите отношения с Москва ще се запазят и поради това руският посланик и останалата част от посолството в Копенхаген не са включени в експулсирането.

Малко след това шведското външно министерство обяви, че експулсира трима руски дипломати, които са провеждали „незаконни операции“ на територията на страната. „Днес външното министерство реши да изгони трима руски дипломати, които не работят в Швеция в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, заяви външният министър Ан Линде.

Според преброяване на АФП страните от Европейския съюз са изгонили повече от 230 руски дипломати, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари. Преди дни Русия заяви, че експулсира 10 дипломати от Латвия, Литва и Естония в знак на ответна реакция.

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко определи експулсирането на руски дипломати като предварително координирана кампания. Той също подчерта, че Москва ще предприеме ответни мерки.

България по-рано също изтегли посланика си от Москва Атанас Кръстин. Засега обаче Москва не е предприела аналогична мярка.

Припомняме, че руският посланик у нас Елеонора Митрофанова направи серия скандални изказвания, като дипломати призоваха за изгонването ѝ. София обаче на този етап не предприема подобна мярка.

Освен това много европейски държави, сред които и България, изгониха руски дипломати заради шпионска дейност още преди масовите убийства в Буча.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама