„Кланетата в Буча“: Масови гробове и улици, осеяни с трупове на цивилни

19:37, 03 апр 22 25 3653 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Десетки трупове на цивилни са били открити по улиците на градовете около Киев, които бяха напуснати от руските войски при оттеглянето им през последните дни. По улиците на Буча, Ирпен и Мотижин има тела на мъже и жени, част от които са намерени със завързани ръце, свидетелства екип на Франс прес. Повечето от намерените трупове са на уличното платно. Има разстреляни край автомобил, убит велосипедист, тела, натъпкани в шахти. Сред жертвите има деца на по 14 години, пише „Сега“.

Няколко души са намерени в двор на къща в Мотижин. Част от труповете са престояли на улицата повече от няколко дни. По първоначални данни това е семейството на кмета на градчето Олга Сухенко, отвлечена на 23 март.

Кметът на Буча Анатолий Федорук заяви пред журналисти, че трите гробища на града са в обсега на руската артилерия затова се наложило да погребат вчера 280 души в масов гроб.

В близост до магистрала на 20 км от Киев има тела, които са били горени край пътя, съобщи украинското министерство на отбраната. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба нарече Буча "предумишлено клане" и призова страните от Г-7 незабавно да наложат "унищожителни" санкции.

Bucha massacre was deliberate. Russians aim to eliminate as many Ukrainians as they can. We must stop them and kick them out. I demand new devastating G7 sanctions NOW:

Русия преди това отрече нейните действия да са насочени към цивилни и отхвърли обвиненията за военни престъпления в това, което тя продължава да нарича „специална военна операция“ в Украйна. 

Руските военни са напуснали град Буча в Киевска област на 30 март, се твърди в изявление на руското министерство на отбраната, цитирано от „Интерфакс“. „Искаме специално да отбележим, че всички руски части Буча на 30 март, ден след кръга от преговорите лице в лице между Русия и Украйна в Турция“, заявяват от министерството.

Според руската страна, изходите на град Буча не са блокирани. „Всички местни жители имаха възможността свободно да напуснат населеното място в северна посока, включително към Република Беларус", твърдят руските военни. За времето, когато това селище е било под контрола на руските въоръжени сили, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия“, заявяват от министерството.

Документират военните престъпления на Русия

Главният прокурор на Украйна събира досие от доказателства за военни престъпления на руските части в страната. Киев обвини Русия, че войниците ѝ са използвали деца за жив щит при изтеглянето си. Има сведения, че в някои горещи точки на военния конфликт са били отвличани деца, за да се гарантира, че местното население няма да съобщи координатите на чуждите войски на своите. Имаме сигнали за деца, използвани като жив щит в Суми, Киев, Чернигов, Запорижня, обяви омбудсманът на Украйна Людмила Денисова.

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч“ (HRW) е документирала няколко случая на военни престъпления, извършени от руски военни срещу цивилни в районите ЧерниговХарков и Киев. Това се казва в официално съобщение на организацията, цитирано от „Свободна Европа“.

Сред документираните случаи са многократно изнасилване, екзекуции, насилие, заплахи и грабежи, извършени между 27 февруари и 14 март. Извършителите на тези деяния са отговорни за военни престъпления, подчертават от HRW.

Готвят нови санкции заради зверствата

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в неделя, че е „шокиран" от „зверствата", извършени от руските войски в Буча.

Той заплаши Русия с още санкции в отговор на действията ѝ в Украйна и добави, че Европейският съюз помага на Украйна в „събирането на необходимите доказателства за преследване на тези зверства от международните съдилища", предаде БНР.

Шокиран съм от новините за зверства, извършени от руски сили. ЕС помага на Украйна при документирането на военни престъпления", каза в Twitter и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, добавяйки, че всички дела трябва да бъдат преследвани от Международния съд.

Германия също осъди убийствата на цивилни в украинския град Буча като "ужасно военно престъпление" и призова ЕС да въведе нови санкции срещу Русия, съобщава АФП. „Това ужасно военно престъпление не може да остане без отговор“, каза Роберт Хабек, вицеканцлер и министър на икономиката, пред германския вестник „Билд“, ден след като телата на цивилни бяха открити в масови гробове след изтеглянето на руските войски, казаха местни украински власти.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен заяви, че гледката на множество тела на мирни граждани, разпръснати по улиците на Буча в Украйна, е „като удар в стомаха“. „Това е реалността на това, което се случва всеки божи ден, докато продължава бруталността на Русия срещу Украйна“, каза Блинкен. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 John Dutton 04:34, 04 апр 22

Това руснака е болен мозък, човек

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама