Нова измама: „Търговци“ предлагат евтино олио в социалните мрежи

09:44, 28 мар 22 25 2499 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ситуацията с покачващите се цени и опасенията за недостиг на определени хранителни продукти по борси, пазари и магазини очевидно ражда и нов тип измами. Потърпевшите на схемата с фалшивите обяви са десетки, става ясно от форумите в социалните мрежи. Мнимите търговци предлагат олио на атрактивни цени в групи за продажба в социалните мрежи и в сайтове за безплатни обяви. За да получат изгодната стока обаче – потребителите трябва да изпратят капаро или разходи за доставка и транспорт по банков път, става ясно от сигналите. След преводите обаче търговците-фантоми спират да си вдигат телефоните и връзката прекъсва. А потребителите оставали с празни ръце.

Слънчогледово олио на ниска цена и доставка до адрес в цялата страна”. Преди дни на атрактивната обява попада София Георгиева от Златоград. Офертата открива в група за пазаруване във Facebook, разказва Нова телевизия.

„Има олио да залеем цялата страна“

Видяхме обява за олио на 2.70 – което беше добра цена за нас, тъй като в момента върви над 5-6 лв. И решихме да се възползваме и ние от тази обява”, разказва София Георгиева.

Според офертата: олиото се предлага в разфасовки от 1 и 10 литра. А за поръчка и доставка е оставен телефонен номер. „Обадих се на дадения номер в обявата, свързах се с някаква жена – аз исках да ми прати 2 стека олио, но тя ми каза, че количествата трябва да бъдат над 100 литра. И аз ѝ казах – добре – ще се свържа след малко отново с вас – ако мога да намеря хора”.

„Трябва да се борим за държавата си, а не да се бием за олио“

София бързо успява да събере поръчки и от други семейства и звъни отново, за да закупи 136 литра олио. „Този път ми се обади мъж – и аз казах литрите, които искам. Но ми каза, че има едно условие – да преведа първо 35 лв. за превоз, за доставка до даденото място – по банков път на друго име. И ме попита след колко време мога да преведа парите. Аз им казах – от половин до един час”.

Въпреки това - плащането на част от сумата предварително усъмнява София Георгиева. И пита за друг тип плащане, за да бъде доставено олиото. „Помолих го - дали може заедно с доставката да платим пътните – а той каза: „Не, не. Така работим – първо да се преведат парите и да ви оформя документите за олиото”.  И аз му казах: „Аз къща ли ще купувам или просто олио – за какви документи става въпрос” и затворих”.

Опашки, бой и смъртен случай заради олио на промоция

Тогава решава да провери търговеца на евтиното олио и във форумите в интернет. Така разбира, че реално е била само на крачка от това да стане жертва на измама. В капана на мнимите търговци обаче вече били попаднали десетки, поръчали от евтиното олио, разказва София. Дни наред след като изпращали част от сумата или такса за доставка, изгодните поръчки така и не идвали. А телефонът на търговеца вече бил изключен.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ambinia 20:59, 24 мар 23

Rashad, USA 2022 06 27 09 14 48 buy cialis pro

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама