Големите кавички на седмицата: Арести, форсмажор и фотьойли

09:00, 19 мар 22 / Големите кавички 25 1975 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата: Бели гащи, риене на сняг и кражби

Единствено Бойко Борисов може да засенчи Владимир Путин и войната в Украйна. Ако не вярвате – погледнете новинарския поток от последните 24 часа и сами ще се уверите.

Последното денонощие бившият премиер и лидер на най-голямата опозиционна партия у нас прекара „на дървената пейка“ в ареста. Компания му правеха пиарката Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Арестът на Борисов освен Путин, успя да свали от ефир дори „Ергенът“ и постигна рекорден рейтинг, въпреки че действието се разви по тъмно в четвъртък вечерта и без специалното участие на Каскета на републиката. Събитието предизвика вълна от всевъзможни коментари, а социалните мрежи избухнаха от колажи и карикатури по темата. Коментари може да видите тук.

Изненада бе не само арестът на Борисов и компания, но и реакцията на ГЕРБ, които вече в опозиция решиха да бранят лидера си, пардон демокрацията с всички сили – пред дома му, пред полицията, пред и във парламента, под прозорците на властта. Оказа се обаче, че за 12-те години на власт са „изгубили тренинг“ и феновете на Борисов се оказаха далеч по-малко от тези на Костадин Костадинов, например.

Изненадващо се оказа и поведението на МВР, което дълго мълча и не даде яснота защо лидерът на ГЕРБ се озова в ареста. Появиха се не един и двама „стари познайници“ на Борисов, които си приписаха заслуги за щракването на белезниците, но засега истината остава мистерия.

В крайна сметка 24 часа по-късно в петък вечерта Борисов, Горанов и Арнаудова бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения, защото прокуратурата просто не откри такива. А журналистките буквално със зъби и нокти се бореха с да уловят първите му думи на свобода, а Борисов пред хипертонична криза - драмата е на нивото на „Ергенът“. 

„Момент, бе!“, „Млъкни, ма!“ и блиц интервю с дъщерята на Борисов - така премина първата среща на лидера на ГЕРБ с медиите "от другата страна". Подробностите - тук.

Най-разочаровани от развоя на събитията се оказаха премиерът и вътрешният министър, които обвиниха прокуратурата в саботаж. Не, че не са го очаквали, но както се казва - надеждата умира последна...

Големите кавички: „Не можеш да скриеш война с нечий арест“

Извършването на ареста точно сега пък подхрани теориите, че зрелищната акция цели да отклони общественото внимание (то пък едно внимание) от войната в Украйна и въпросът дали България ще помага и с военна сила на Зеленски и народа му.

Такива твърдения вече се появиха в западната преса заради посещението на американския секретар по отбраната Лойд Остин у нас.

Това е само една от визитите на високо ниво у нас тези дни, а както добре знаем никой не идва у нас просто така – за „сините ни очи“. Кои са останалите, може да видите тук.

Макар вътре в коалицията да няма единомислие, засега премиер (Кирил Петков) и вицепремиери (Асен Василев и Корнелия Нинова) уверяват, че оръжия няма да пращаме. За всеки случаи от Москва също ни посъветваха да се въздържим от подобни прояви и помежду другото споменаха доставките на газ…ей така, да си знаем.

Големите кавички: „Време е за преосноваване на България“

Срещу визитата на Остин у нас се обявиха от „Възраждане“, които по този повод организират протест.

Проруската партия категорично заяви, че „няма да допусне включването на страната ни във войната“, камо ли на страната на Украйна.

Нещо повече, лидерът ѝ Костадин Костадинов призова за „преосноваване на България“ и край на спуснатите от САЩ правителства и затваряне на чуждите военни бази у нас. Нищо обаче не се споменава за руски опити за намеса във вътрешната политика, въпреки че и тази седмица изгонихме една дузина руски дипломати. Странно, нали?

Големите кавички: „Не може Зеленски да призовава света към война от фотьойла си“

И все пак допреди ареста на Борисов, а и след това войната в Украйна продължава четвърта седмица. Според Пентагона обаче руското настъпление е „замръзнало“, а западни медии съобщават, че Украйна и Русия обсъждат план за примирие от 15 точки.

Русия иска Украйна да запази неутралитет спрямо НАТО, разоръжаване, защита на руския език в страната, т.нар. „денацификация“ и независим статут на Донецк и Луганск. Украйна настоява за спиране на огъня и изтегляне на руските войски от територията ѝ, както и за „международни гаранции” за сигурността си. Вероятно за постигане на примирие ще е нужна лична среща между президентите на двете страни -  Володимир Зеленски, който бе номиниран за Нобелова награда за мир, и Владимир Путин, който бе наречен военнопрестъпник.

По темата за Украйна се изказа и безспорният ни военен експерт Кубрат Пулев, който предложи един нетрадиционен поглед върху ситуацията.

Боксьорът и лейтенант от резерва се оказа пацифист и посъветва колегите си от ринга Виталий и Владимир Кличко да не се бият, защото „войната е лошо нещо“. Кобрата нахока и украинският президент за това, че призовавал хората към военни действия от дивана… Чудно откъде ли Путин ръководи инвазията в Украйна? Сигурно от някой танк?

Ясно е, че ни българите разбираме от всичко... Друго е Блатечки да коментира Хоакин Финикс и Кобрата – Кличко. И все пак добре е да се учим от добрия пример на другите. Въпреки ужаса от войната, украинците не губят силата на духа си и дори полагат усилия да опазят културното си наследство. Подробностите – тук.

И докато сме на темата за украинската култура - тук може да научите повече за украинския еквивалент на Христо Ботев - Торас Шевченко и каква е връзката му с България.

Големите кавички: „Да не даваме на спекуланти да ловят риба в мътна вода“

От Украйна се връщаме отново у нас, където боевете са не по-малко ожесточени, но мотивите за тях са съвсем различни. У нас битката е за бутилка олио,  но не какво да е, а на промоция. Защото олио има да се залее страната, но не всеки може да си го позволи.

А сега сериозно, миналата седмица една такава промоция в голям хипермаркет предизвика опашки, бой и дори смъртен случай. Което от своя страна най-накрая накара властта да се задейства и да започне проверки за спекула и дори да заплаши за забрана за износ.  

Според управляващите играта с цената има политически мотиви и подобни акции ще има с брашното и захарта. Добре, че премиерът кара на безглутенови и био десерти, така че няма от какво да се притеснява. Да му мисли пенсионерът как да преразпределя бюджета. Важното е едно – не се поддавайте на спекулата – като няма пари за олио, купувайте зехтин. То и без това цената им скоро ще се изравни.

Големите кавички: „Къде е Кирил Петков, по мъжки ли се разбира с Нинова?“

И докато хората се опитват да наваксат с цените на продуктите, управляващите измислиха иновативен начин да помогнат на бизнеса. Добре де, не всички управляващи, а само Корнелия Нинова, която изневиделица извади от ръкава си идеята за въвеждане на форсмажор по договорите във всички сектори заради войната в Украйна.

Проблем с това обаче имаха не само от опозицията, а и от партньорите на левицата.

Премиерът пък отказа да даде разяснения по темата и дори отмени заседанието на кабинета, на което темата трябваше да се обсъжда. И докато опозицията го търсеше под дърво и камък, на всички ни стана ясно, че БСП и Нинова са форсмажорът, с които правителството се съобразява на всяка крачка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама