„Financial Times“: Русия и Украйна напредват по мирен план в 15 точки

19:30, 16 мар 22 25 1951 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сделката, която в пълнота за първи път е била обсъждана в понеделник, изисква от Киев да се откаже от влизането в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на САЩ, Великобритания или Турция. Това твърди „Financial Times“ (FT), като се позовава на трима души, ангажирани в преговорите, пише bTV. Според изданието това е една от тежките точки в преговорите.

Освен това Русия настоява за признаване на анексирането на Крим и на независимостта на народните републики в Донецк и Луганск. Двама от участниците в преговорите заявяват пред FT, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата на руския език в Украйна, където той е широко разпространен, въпреки че украинският е единственият официален език.

В замяна на това Москва трябва да изтегли войските си извън териториите, завзети след 24 февруари – регионите покрай Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев. „Ние предлагаме „украински модел на гаранции за сигурност“, който предполага незабавното и юридически потвърдено участие на редица държави-гаранти в конфликта на страната на Украйна, ако някой отново посегне на нейната териториална цялост“, коментира пред изданието президентският съветник Михайло Подоляк.

Припомняме, че през последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че вече няма такъв ентусиазъм за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че „когато започна сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи“.

Пред журналисти днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е възможен вариант. Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че „абсолютно конкретни формулировки“ са „близо до консенсус“ в хода на преговорите.

Въпреки всичко това в Киев остават скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или просто печели време за подготовка на нова офанзива след провалите на военните му на терен.

По-рано високопоставени украински представители заговориха за смекчаване на руската позиция. Самият президент Володимир Зеленски заяви, че мирните преговори с Русия започват да „звучат по-реалистично, но все още е необходимо време“ за постигане на пробив, пише „Mediapool“.

Според оценки на руската делегация преговорите с Украйна вървят трудно, но „има известна надежда за постигане на компромис“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Контранастъпление от страна на Украйна

Междувременно Украйна предприе контранастъпления срещу руските сили в няколко района на бойни действия, съобщи съветник на украинския президент Володимир Зеленски. „Това радикално променя разположението на силите“, добави той, без да уточни за кои райони става дума.

Въоръжените сили на Украйна извършват ограничени контраатаки по няколко фронта, а руските войски не са в състояние да спечелят територия поради липса на ресурси, заяви друг съветник на украинския президент, цитиран от „Ройтерс“. „Положението...  по важните горещи точки не се е променило и няма вероятност да се промени, защото Русия е изчерпала ресурсите си“, изтъкна той.

Русия е загубила до 40% от силите, с които е започнала инвазията в Украйна, заяви междувременно главният щаб на украинските въоръжени сили.

Киев под комендантски час

Столицата Киев е под комендантски час, а кметът на града Виталий Кличко предупреди за труден и опасен момент. 35 часа ще продължи забраната за излизане – до четвъртък сутринта, предаде bTV.

Руските войски държат 400 души, включително лекари и пациенти, като заложници в болница в Мариупол, заяви заместник-кметът на града.

Общо около 29 000 души са успели да избягат от обсадените украински градове през хуманитарни коридори във вторник, съобщи съветник на украинския президент.

Трима европейски премиери – на Полша, Чехия и Словения отидоха вчера в обсадения Киев, за да изразят подкрепата си за Украйна. Те стигнаха до украинската столица с влак и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама