България гони още 10 руски дипломати

12:40, 18 мар 22 / Политика 25 1702 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България обяви днес още 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната. Предложението е съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, съобщиха от МВнР.

Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Москва видя провокация в изгонването на дипломати от София

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев е връчил вербална нота на руския посланик у нас. Елеонора Митрофанова възприема този акт на българските власти като изключително недружелюбен. Москва си остава правото за реципрочни действия, добави тя. 

Предисторията

Припомняме, че на 2 март България изгони двама руски дипломати за „извършвана разузнавателна дейност“. Още тогава Русия заяви, че се подготвя реципрочен отговор.

Това не е първият случай с разкрит шпионаж в ползва на Русия у нас. На 18 март миналата година у нас бяха задържани шестима души, участвали в група за шпионаж в полза на Русия. От Министерството на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители. Акцията бе определена от главния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния военен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, събирал информация, представляваща държавна тайна.

Година по-рано, на 29 октомври 2019 г. МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат, уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година, припомня News.bg.

Преди това вследствие на разузнавателна информация забрана да влизат в страната бе наложена и на двама руснаци - директор на Руския институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников и инвестиционния банкер и собственик на медии Константин Малофеев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама