20 дни във война: Руската офанзива е в застой

09:45, 15 мар 22 25 1622 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Две силни експлозии разтърсиха рано тази сутрин западните покрайнини на украинската столица Киев. Украинска медия съобщи, че ракетите са били изстреляни от беларуска страна, но това твърдение засега не е потвърдено от независим източник. Сирени за въздушно нападение прозвучаха освен в столицата, също в Одеса на юг, Уман в централната част на страната и в района на Хмелницки на запад. 

И без Китай: Украински градове може да минат под руски контрол

Руската офанзива е в застой

Почти навсякъде руската офанзива остава в застой през последните дни, съобщи високопоставен американски служител на отбраната. 

От обсадения украински град Мариупол успя да излезе конвой от около 160 автомобила. Вчера Русия заплаши, че ще бомбардира украински оръжейни заводи в отговор на украинската бомбардировка в Донецк, при която били загинали 20 души. Украйна от своя страна обвини за нападението Русия. 

Блокирани българи в Бердянск

Директорът на ситуационния център към Министерството на външните ни работи Антон Марков обяви в ефира на bTV, че в момента има блокирани българи в Бердянск и за съжаление на този етап ситуацията там е много тежка. Те не могат да се евакуират, тъй като коридорът минава през фронтовата линия. 

Не е имало преки бойни действия около Бердянск. На този етап всичко е спокойно при тях. Но там няма как да осигурим каквото и да било, защото тези райони са под властта на руските войски и там нямаме контакт. Опитваме се да намерим зелен коридор да ги изведем до място, където вече са украинските територии. Оттам вече ще ги отведем до България“, добави той. По думите му зам.-кметицата е от български произход и българските власти са в непрекъсната връзка с нея.

Общо в Украйна има 100 българи, като в по-голямата си част те са двойни граждани мъже, които са на възраст, която не позволява да напуснат страната. В Киев 5-ма са заявили, че с влак ще напуснат украинската столица, но трима са се отказали, добави Марков.

Според Зеленски именно край Бердянск е блокиран и конвой със 100 тона припаси за украинската армия, който конвой също не може да стигне до Мариупол. От Киев към този час единственият път за бягство е с влак.

Украинският президент Володимир Зеленски също съобщи също, че над 3800 души вчера са успели да избягат от регионите на Киев и Луганск. В изявлението си той посочи, че руските войски са объркани: „Приключи 19-ият ден от нашата съпротива, от историческата война. Още един тежък ден, който все пак ни доближава до победата, доближава ни до мира в Украйна. Както и преди, врагът е объркан. Те не очакваха такава съпротива. Вярваха на своята пропаганда, която ги лъже от десетилетия за нас. Но те вече започнаха да разбират, че няма да постигнат нищо с война“.

Украйна удължи военното си положение

Междувременно президентът Украйна Володимир Зеленски внесе законопроект в парламента, с който се удължава военното положение в страната. Според сега действащото извънредно законодателство, военното положение трябва да приключи на 24 март, но сега Зеленски иска то да бъде удължено с още 30 дни след тази дата. 

Припомняме, че войната в Украйна започна на 24 февруари, когато руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна, наричайки това „специална военна операция“. 

„Путин трябва да спре да ни петни“: Един млад руснак за войната...

Преговорите продължават

В ново видео обръщение тази нощ Зеленски заяви, че преговорите между руски и украински представители ще бъдат възобновени днес в Турция, след като четвъртият кръг от преговорите приключи без голям напредък. Той очаква като резултат от преговорите да бъде договорен разговор между него и президента на Русия Владимир Путин. От Кремъл обаче обявиха, че официално такова искане от Киев не е постъпвало.

Радикална данъчна реформа в Украйна

Украинският президент обяви и радикална данъчна реформа и премахване на проверките за всички компании, съобщи БНР, като се позовава на BBC.

Правителството премахва ДДС и данъка върху доходите, като вместо това въвежда плосък данък върху оборота в размер на 2%, опростено отчитане и доброволен данък за малките предприятия. С други думи, ако можете - платете, ако не можете - не задавайте въпроси“, заяви Зеленски. 

Максимално дерегулиране на бизнеса. Отменяме всички проверки на всички предприятия, така че всички да работят нормално, а животът да продължава навсякъде, където няма боеве“, добави украинският президент.

Възстановено е захранването на Чернобилската АЕЦ

Стана ясно и че е възстановено електрозахранването на Чернобилската атомна електроцентрала, предаде „Ройтерс“ и БНР, позовавайки се на TV „Украйна 24“. Властите са уведомили Международната агенция за атомна енергия.

Припомняме, че в понеделник държавният мрежов оператор „Укренерго“ заяви, че централата в Чернобил разчита на електричество от дизелови генератори, след като външното ѝ захранване отново е било повредено.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама