И без Китай: Украински градове може да минат под руски контрол

16:50, 14 мар 22 25 2631 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Русия може да постави под пълен контрол някои големи градове в Украйна, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и предупреди Запада, че има достатъчнa военна сила, за да изпълни всичките си цели без каквато и да е нужда от помощ от Китай

„Министерството на отбраната на Руската федерация, като същевременно подсигурява максимална безопасност за цивилното население, не изключва възможността да постави под пълен контрол големи населени места“, подчерта той, цитиран от „Ройтерс“ и bTV. 

Песков допълни, че някои големи градове в Украйна вече са обградени от руските сили. Говорителят на Кремъл отхвърли твърденията на официални американски представители, пожелали анонимност, че Русия е поискала военно оборудване от Китай. „Русия има собствен независим потенциал да продължи операцията. Както казахме, тя върви по план и ще завърши навреме и изцяло“, заяви говорителят на Песков.

Припомняме, че по-рано днес медиите отвъд Океана съобщиха, че Москва е поискала военна и икономическа помощ от Китай, за да преодолее западните санкции, като се позоваваха на американски официални лица.

Американски журналист бе убит в Украйна

Съветникът на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че Пекин ще понесе сериозни последствия, ако изпълни молбата на Москва. От китайското посолство във Вашингтон обаче заявиха, че не знаят за нея.

Според анализатори публикуването на информацията е тактически ход на Белия дом, който цели да упражни натиск върху Китай часове преди днешната среща между представители на двете страни.

Признание от близкия кръг на Путин

Междувременно един от най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин каза, че „специалната военна операция на Русия в Украйна не се е развила толкова бързо, каквото е било желанието на Кремъл“. Това е най-силното публично признание, дошло досега от Москва, че нещата не вървят по план, коментира „Ройтерс“.

Началникът на Националната гвардия Виктор Золотов се изказа вчера по време на църковна служба, водена от патриарх Кирил. Той хвърли вината за по-бавния от очакваното напредък върху „крайнодесни украински сили“, които се криели зад цивилните, обвинение, повтаряно многократно от отговорни лица в Русия.

Думите на Золотов бяха публикувани на сайта на Националната гвардия. Те обаче са в противоречие с твърдение, направено в петък от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който каза на Владимир Путин, че „всичко върви по план“.

Въпреки това той подчерта, че вървят към целта си „стъпка по стъпка и победата ще е наша.

Припомняме, че тази нощ Джо Байдън е провел пореден телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон. Двамата са потвърдили ангажимента си да държат Русия отговорна за действията й в Украйна.

В същото време пък Великобритания съобщи, че руските кораби са отрязали всички морски търговски пътища на Украйна, след като са поели контрол върху цялото ѝ черноморско крайбрежие, пише bTV.

„Ако Путин успее в Украйна, ще си спомни, че България е също брат“

Преговорите между Русия и Украйна са в техническа пауза

Срещата от четвъртия кръг между Москва и Киев, посветена на двуседмичните боеве, приключи без пробив. Преговорите ще бъдат подновени във вторник, съобщи украински делегат.

В преговорите е направена техническа пауза до утре, написа в Twitter висшият украински преговарящ и помощник на президента Михайло Подоляк, цитиран от Нова телевизия. 

Припомняме, че през уикенда и двете страни изразиха надежди, че ще бъде обявено първоначално споразумение. По-рано през деня представители на Москва и Киев дадоха оптимистична оценка за напредъка във водените от тях преговори за войната в Украйна. Те заявиха, че е възможно до дни да има положителни резултати. Украйна е заявявала, че е готова да преговаря, но не и да се предаде или да приеме ултиматуми, припомня „Ройтерс“.

Руска ракетна атака близо до полската граница

АЕЦ „Чернобил отново остана без ток

След като от украинското министерство на енергетиката съобщиха, че е възстановено електрозахранването на Чернобилската ядрена електроцентрала, руските сили отново повредиха високоволтова линия, съобщи украинската държавна енергийна компания.

Държавната енергийна компания на Украйна не уточнява дали бившата атомна централа е загубила цялата външна мощност в резултат на щетите. Операторът на мрежата призова ремонтен екип да получи незабавен достъп до обекта, който е окупиран от руски сили.

Украйна съобщи по-рано за увеличен риск от изтичане на радиация, ако високоволтовият електропровод, захранващ станцията, не бъде поправен. Той бе повреден по време на сражения между силите на Украйна и Русия.

Международната агенция за атомна енергия съобщи, че служителите в електроцентралата са спрели да извършват ремонти и поддръжка на свързаното със сигурността оборудване. Те са крайно изтощени и не са почивали, откакто Русия превзе централата миналия месец.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама