Как да се преборим с лошия холестерол?

07:30, 14 мар 22 / Любопитно 25 1698 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лекарка от САЩ посочи пет начина за намаляване на нивата на лошия холестерол, нейните препоръки са публикувани от Eat This, Not That! (ETNT).

Лесли Чо вярва, че за да намалите количеството на лошия холестерол, който причинява инфаркти и инсулти, трябва да ядете повече растителни храни, да пиете по-малко алкохол, да отслабнете, да спортувате редовно и да спрете да пушите.

Чо препоръчва преминаване към разнообразна диета, състояща се от растителни протеини, намиращи се в бобовите растения, рибата и фибрите. „Поне 30 грама разтворими фибри на ден всъщност могат да намалят холестерола“, уверява тя.

Алкохолът също може да причини излишно количество лош холестерол в тялото, тъй като често той се произвежда с помощта на захар. Чо препоръчва на мъжете да пият не повече от две чаши вино на ден, а на жените не повече от една.

Сминдухът бързо понижава холестерола

Наднорменото тегло също е една от причините за появата на излишен холестерол. „Излишната телесна мазнина влияе върху начина, по който тялото използва холестерола и забавя отстраняването на лошия холестерол от тялото“, пояснява Чо. Според нея намаляването на теглото с 5-10% ще доведе до намаляването на лошия холестерол в същия обем.

Специалистката препоръчва също да тренирате поне половин час на ден, за да увеличите количеството добър холестерол. Чо не насърчава незабавното влизане във фитнес залата, но вместо това препоръчва да се движите повече през целия ден, като например да се качите по стълбите, вместо да използвате асансьора, пише БГНЕС.

Пушенето също увеличава количеството на лошия холестерол в кръвта, а освен това токсините, съдържащи се в дима, увреждат стените на кръвоносните съдове, което води до развитие на атеросклероза. „Тютюнопушенето е едно от най-лошите неща не само за сърцето, но и за белите дробове и мозъка“, категорична е Чо.

По-рано диетолози от САЩ назоваха напитки, които спомагат срещу излишните килограми. Зеленият чай е една такава напитка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама