Коя е най-опасната поза по време на сън?

07:30, 04 мар 22 / Любопитно 25 1575 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Неправилната поза по време на сън може да причини дискомфорт и да допринесе за развитието на опасни заболявания в дългосрочен план, предупреждава неврологът-сомолог Елена Царева. Тя разказа кои пози на тялото трябва да се избягват.

Хората често свикват да спят в една и съща поза, но понякога това е вредно за здравето. Например, позицията настрани е най-полезна от медицинска гледна точка, но натискът върху лявата страна на тялото може да има неблагоприятен ефект върху човек със сърдечно заболяване, като за такива хора е по-добре да лежат на дясната страна, каза Царева.

10 храни за по-бързо заспиване

„Позицията настрани е по-физиологична и предпочитана по време на сън. Тази позиция е най-бързият начин за отстраняване на метаболитните отпадъци. По принцип можете да спите на лявата или на дясната си страна; гръдният кош ви предпазва еднакво и от двете страни. Единствените ограничения за лявата страна са за хора със сърдечни проблеми, например кардиопулмонална недостатъчност, обяснява неврологът, цитиран от БГНЕС.

Спането по гръб не е подходящо за тези, които имат дихателни пристъпи по време на сън. Ако страдате от хъркане, позицията по гръб също е нежелателна.

Спането по корем е най-вредно, смята лекарят. По-специално, ако човек остане в това положение дълго време, гръбначният му стълб страда. Гръбначният стълб не е във физиологична позиция: някои мускули се разтягат прекалено много, а други се пренапрягат и това може да доведе до болки във врата и главата сутрин, каза Царева. Най-опасното обаче е, че навикът да се спи по корем може да наруши метаболитните процеси и да провокира болестта на Алцхаймер.

Проучванията показват, че отделянето на вредни метаболитни продукти, които се натрупват през деня и се изхвърлят през нощта, се спират в областта на стомаха. Ако тези метаболитни продукти се натрупват, като например протеинът амилоид, в дългосрочен план това може да допринесе за развитието на демиелинизиращи заболявания, като болестта на Алцхаймер, обясни Царева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама