Радев след КСНС: Нужни са мерки за ускоряване модернизацията на армията

19:44, 15 фев 22 / Политика 25 1894 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания. Това обяви президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), посветен на рисковете за сигурността на България.

„Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите“, добави Радев, цитиран от bTV.

Президентът обяви, че членовете на КСНС са се обеднили около няколко предложения към изпълнителната и законодателната власт:

Изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите, свързани с модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника. Както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия.

Изпълнителната власт да разработи приоритизирана, ресурсно обезпечена и съответстваща на тенденциите в развитието на съвременните технологии инвестиционна план-програма.

Министерският съвет да анализира възможността за актуализиране на приетия през 2017 г. Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП.

Министерския съвет да осигури финансови ресурси за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника с приоритет, недопускане на загуба на способности за контрол на въздушното пространство на Република България.

Изпълнителната власт да предприеме действия за преодоляване на изоставането и ускоряване на придобиването на нова техника по вече сключени договори за модернизация на военновъздушните и военноморските сили, както и за стартиране на проекта за модернизация на сухопътни войски.

Министерския съвет да оцени възможността за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили, в който да постъпват и неусвоени в предходни години средства по инвестиционните проекти за модернизация.

Изпълнителната власт да предприеме стъпки за включването на България като пълноправен член във фонда на НАТО за иновации и пълноценно използване.

Припомняме, че вчера президентът отново отбеляза, че най-голямата заплаха за националната ни сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили и липсата на кадри. Затова на заседанието на КСНС се очаква президентът да настоява за ясни гаранции за модернизацията на въоръжените ни сили.

Президентът: Правителството трябва да внимава с кого и с какво си има работа

Относно ескалацията на напрежението в Украйна преди свикването на съвета Румен Радев коментира, че България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит от способности в нашите Сухопътни войски. Той е на мнение, че трябва да се търси решение с дипломатически средства. „България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса“, изтъкна държавният глава вчера.

България ще приеме чужди войски, но като част от батальон на НАТО

Припомняме, че напрежението между Русия и Украйна беше тема и на Съвет по сигурността при премиера преди дни. Правителството работи по различни варианти, за да гарантира енергийната сигурност на България в случай на проблем с доставките на руски природен газ за Европа. Тогава министър-председателят Кирил Петков предложи страната ни да говори с ЕК в случай, че има пълно прекъсване от руската държава на газ, за да може да има временно спиране на нашия експорт на ток и да бъдат заместени мощностите.

България и редица държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна

Министерството на външните работи призова българите да не пътуват до Украйна, а сънародниците ни, които се намират там, да напуснат страната. Създаден е и кризисен щаб, който следи ситуацията. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък очаква КСНС да излезе с гаранции за защита на етническите българи в Украйна при евентуална ескалация на напрежението.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама