България и редица държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна

21:45, 12 фев 22 25 2410 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-малко 7 държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна на фона на опасенията, че Русия може да нахлуе в страната. След САЩ такива апели отправиха още Канада, Израел, Япония, Нидерландия, Великобритания и Естония.

Външното министерство на България също предупреди да не се пътува до Украйна „предвид усложняващата се обстановка в и около“ страната.

Ведомството приканва българските граждани, които се намират на територията на Украйна, да предприемат мерки за напускане на страната с наличните към момента транспортни средства. Министерството препоръчва на българските граждани, пребиваващи временно или постоянно в Украйна, да се регистрират за услугата „Пътувам за“ на интернет страницата на Министерството на външните работи на Република България

По данни на вестник „Политико“ се изтеглят и служители на мисията на Европейския съюз. Според лидера на европейската дипломация обаче става дума не за евакуация, а за предоставяне на възможност хората да работят дистанционно, предава „Радио Свобода“, цитирано от „Свободна Европа“.

САЩ изпращат у нас делегация заради Украйна

Призивите зачестиха, след като в петък американският президент Джо Байдън призова гражданите на САЩ да напуснат Украйна. Той предупреди, че в случай на руска инвазия в страната Вашингтон няма да се намеси, за да евакуира свои граждани, защото това би означавало начало на световна война. Тогава съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан каза, че на американците се препоръчва да напуснат страната в рамките на едно или две денонощия.

Кога се очаква нападението на Русия срещу Украйна?

Според Джейк Съливан нападение на Русия срещу Украйна може да се очаква включително и по време на Олимпиадата в Пекин, която приключва на 20 февруари. А Москва определя призивите за напускане на Украйна като изкуствено нагнетяване на напрежението.

Междувременно американският президент Джо Байдън е провел разговор с лидерите на съюзничeски държави. По време на видеоконферентната среща, на която са участвали канадският премиер Джъстин Трюдо, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Борис Джонсън и други лидери, е изразена тревога от струпването на руски войски около Украйна.

Лидерите са заявили желание за дипломатическо решение на кризата, предаде „Ройтерс“, като се позова на Белия дом. Те „потвърдиха своята подкрепа за суверенитета на Украйна“, подчертава Белият дом след срещата.

Изданието „Политико“ съобщи, като се позова на запознати източници, че в разговора Байдън е казал, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Според медията Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки, пише bTV. 

Посланик Митрофанова: България не е мишена за Русия

Напрежението между Русия и Украйна се усили в началото на декември миналата година, когато Москва изпрати около 100 хил. свой войници и тежка бойна техника близо до границата с Украйна. Страните от НАТО и ЕС многократно предупредиха за строги санкции, ако Русия навлезе в Украйна.

Русия многократно отрече да има намерения за нападение и обясни присъствието на военните си в района с провеждане на учения. Като част от учения е обявено и струпването на войски в Беларус, която също граничи с Украйна. Американските власти твърдят, че с такава дислокация на руски части до границата Украйна може да бъде атакувана от три посоки, затварящи страната в почти пълен кръг.

Байдън и Путин ще проведат телефонен разговор

По-късно президентите на Русия и САЩ проведоха телефонен разговор. Те са обсъдили темата за увеличаването на руските сили по границата с Украйна. Джо Байдън също така е заявил на Путин, че САЩ са готови както за дипломатическо взаимодействие с Русия, така и за други сценарии, съобщиха от Белия дом.

Той е предупредил, че САЩ ще дадат решителен и бърз отговор в случай, че Русия нахлуе в Украйна. „Байдън ясно даде да се разбере на президента Путин, ча макар САЩ да остават готови за дипломатическо взаимодействие в пълна координация с нашите съюзници и партньори, ние в същата степен сме готови и за други сценарии, се казва в изявлението.

Според американски служител, цитиран от медиите, САЩ оценяват проведения днес над един час разговор между двамата президенти като професионален и смислен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама